Ma kezdődik a 12. Magyar Filmtavasz Lengyelországban. A kilenc nagyvárosban zajló fesztivál megnyitóját Krakkóban tartják.

MTI

A Krakkói Magyar Centrum 12. alkalommal rendezi meg Lengyelországban a Magyar Filmtavaszt. A június 15-ig tartó fesztivál az idén kilenc nagyvárosba fog ellátogatni: a krakkói nyitány után Varsóban és Torunban folytatódik, Lublinban, Nowy Saczban, Lódzban, Wroclawban és Katowicében is lesznek programok, végül pedig Poznanban zárul.

A Krakkói Magyar Centrum évtizedes hagyománnyal bíró programja minden évben lehetőséget kíván teremteni a lengyel közönség számára, hogy megismerkedjen a magyar filmművészet legfrissebb termésével és legifjabb alkotóival. Európában nincs még egy ilyen nagyszabású, ciklikus magyar filmes rendezvénysorozat, amelyet egy egész országot lefedve annak 8-10 nagyvárosában rendeznének meg évről évre – hangsúlyozzák a közleményben.

Az idei magyar filmszemlén tíz új produkciót (öt nagyjáték- és öt rövidfilmet) mutatnak be a lengyel közönségnek, amely igen sokszínű programból válogathat.

A fesztivált Herendi Gábor Kincsem című filmje fogja indítani, amelynek főhőse a nevezetes magyar kanca, a világ legsikeresebb versenylova. Vranik Roland filmje, Az állampolgár, valamint Fabricius Gábor rövidfilmje, a Dialógus új perspektívákat kínál az Európába érkező menekültekről szóló diskurzusban.

Régiónk történelmének nehézségeivel Török Ferenc filmje, az 1945 szembesíti a nézőt. A válogatás másik fekete-fehér alkotása, a Férfikor, amelynek rendezője Politzer Péter, három budapesti férfi mindennapjaiból villant fel jeleneteket. A fesztivált a Madarász Isti rendezte Hurok című thriller, az első időutazós magyar sci-fi zárja.

Krakkóban (Kino Pod Baranami) május 21-tól 26-ig, Varsóban (Kino Luna) május 25-től 29-ig, Torunban (Kino Centrum) május 25-től 27-ig zajlanak a programok.Lublinban (Kino Chatka Zaka) június 1. és 9. között, Nowy Saczban (Kino Sokól) június 3. és 7. között, Lódzban (Kino Charlie) j únius 6. és 10. között, Wroclawban (Kino Nowe Horyzonty) június 8. és 10. között, Katowicében (Kino Swiatowid) június 9. és 12. között lesznek a vetítések. A rendezvény Poznanban (Kino Muza), a június 11-től 15-ig tartó programokkal zárul.

Fotó: szinhaz.org