Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Nyolcszáz kézműves mester mutatkozik be csütörtöktől vasárnapig a budai Várban a 30. Mesterségek Ünnepén, amelynek idei kiemelt témája a játék lesz.

MTI

A rendezvényre Magyarország mellett tizenegy országból hívtak meg hagyományőrző kézműves mestereket, a díszvendégek ezúttal Üzbegisztán, Kína és Jakutföld lesznek. Üzbegisztánból egy sárgaréz-dombornyomó mesterséggel foglalkozó család, textildíszítő, aranyhímző, szőnyegszövő, miniatűrfestő, textilfestő, kovács és fafaragó is érkezik. A kínai Kujcsou és Sanhszi tartományból többek között tea-előadóművész, batiktervező, hímzéskészítő, tradicionális “felhőlakkozó” és papírvágó művész mutatja be alkotásait.

Részt vesznek továbbá a rendezvényen Törökországból, Spanyolországból, Moldáviából, Kirgizisztánból, Kazahsztánból, Tádzsikisztánból és Türkmenisztánból érkező mesterek is. A magyar kézművesek közül a rendezvényen részt vesznek pintérek, paszománykészítők, kötélverők, takácsok és tojáspatkolók, valamint gyékényesek, kékfestők, nádazó-tetőfedők, de lesz halászhálófonás is. A Mesterségek Ünnepe fő témája idén a játék: a kirakodóvásárban kialakított kis tereken és beugrókban utcai játékokkal, hagyományőrző pásztor- és csikósjátékokkal, kézügyességet fejlesztő népi játékokkal, népi hangszeres játékokkal, hangszerbemutatókkal, tánccal, bábosok és utcaszínházak bemutatóival várják a látogatókat. A népi játékok tárgyi kultúráját játékkészítő mesterek mutatják be, emellett a néptáncegyüttesek műsoraiban is fontos szerepet kapnak a népi játékok.

Az eseménysorozaton fellép többek között a Sebő együttes, Palya Bea és Szokolay Dongó Balázs, Csík János és barátai, Herczku Ági, a Fitos Dezső társulat, Berecz András, valamint Szalóki Ági és zenekara. A Népművészeti Egyesületek Szövetsége először 1986-ban szervezte meg a fesztivált, amelyen a magyarországi kézműves szakma legjobbjai mutatkozhattak be. A Várban zajló építkezések miatt idén kissé módosult helyszínen ünnepelnek a népművészet kedvelői, de a Savoyai-terasz, a Hunyadi-udvar, a Halászófiú-terasz, a keleti felvezető sétány, a rondella, az Újvilág-kert és a Sikló utca ezúttal is otthont ad a rendezvénynek.

Fotó: mestersegekunnepe.hu

 


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •