Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Ma kezdődik a Cseh Filmkarnevál Budapesten, a Toldi moziban, ahol öt nap alatt megnézheti az elmúlt év legsikeresebb és legnagyobb visszhangot kiváltó cseh filmjeit. Hogy milyen filmek lesznek? Beszólós, életrajzos, keményfiús, keménycsajos, nagyon komoly, sírva nevetős, sportos, vicces. Színesben és fekete-fehéren.

061.HU

A karnevál szerdai nyitófilmje a Terrorista című komédia lesz, amelyben egy nyugdíjas tartárnő próbál rendet tenni értékvesztett világunkban. A nyugdíjast Iva Janzurova alakítja, aki a magyar nézők számára a Kórház a város szélén című csehszlovák filmsorozatból lehet ismerős. Iva Janzurovával a film vetítése után találkozhat a magyar közönség. Az idei műsorban két elsőfilmes alkotás is szerepel. A karnevál zárófilmje, Martin Horsky Nők, ha futnak című vígjátéka tavaly a legnagyobb cseh mozinézettséget érte el, mintegy másfél millióan látták. Jiri Havelka Tulajdonosok című komédiája eredetileg színdarab volt, ezt írta át filmre az elsőfilmes alkotó.

A Filmkarnevál műsorán több vígjáték és egy dokumentumfilm is szerepel. A Toldiban egyébként hat filmet vetítenek a karnevál öt napja alatt. Az idei vetítéssorozat az elmúlt év legjobb cseh filmterméséből szemezget. Tavaly 45 film készült Csehországban, ezekből válogatták ki azt a hat filmet, amelyet a karneválon láthat a magyar közönség. 

Vaclav Marhoul rendező, forgatókönyvíró, producer Festett madár című fekete-fehér drámája az emberi gonoszság és rosszindulat legmélyebb bugyraiba enged betekintést parádés szereposztásban: sok más mellett Udo Kier és Harvey Keitel is feltűnik a vásznon. Helena Trestikova, valamint Jakub Hejna Forman vs Forman című portréfilmjében több, a világhírű rendező családi archívumából való felvétel is szerepel. A szervezők ezzel a filmmel tisztelegnek Milos Forman előtt, aki nyolc éve az első filmkarnevál inspirálója volt.

Gál Róbert, a Cseh Centrum programszervezője hangsúlyozta az esemény sajtótájékoztatóján, hogy „2010-ben indult útjára a Cseh Filmkarnevál, amely Milos Forman születésnapjának alkalmából a rendező Csehországban és Amerikában forgatott filmjeiből mutatott be válogatást. Az elmúlt évek során azonban eljutottunk oda, hogy a filmkarnevál nem a visszaemlékezésről, hanem a legújabb filmek bemutatásáról szól.”


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •