A Cziffra Fesztivál Kamarazenekar debütáló hangversenyével kezdődik ma a Cziffra Fesztivál a MOM Kulturális Központban. A vasárnapig tartó fesztiválon Fazil Say zongoraművész, Rost Andrea operaénekes és Mischa Maisky csellóművész is fellép. A Balázs János Liszt-díjas zongoraművész által tavaly alapított fesztivál idén  –  vele készült interjúnkat itt olvashatják  – már két helyszínen, a Zeneakadémián és a MOM Kulturális Központban várja a közönséget.

MTI

A CZF Kamarazenekar – amelynek koncertmestere Kállai Ernő hegedűművész – estjén Grieg-, Mozart- és Liszt-művek hangzanak el, Bach c-moll versenyművét Jandó Jenő Kossuth-díjas zongoraművész és Balázs János Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, a fesztivál alapítója és művészeti vezetője adja elő.

Szerdán Freund Tamás Széchenyi-díjas neurobiológus tart előadást a kreativitásról, majd Lajkó Félix Liszt-díjas hegedűművész és Balázs János improvizációit hallgathatja meg a közönség. A Zeneakadémia ad otthont csütörtökön Fazil Say török zongoraművész, pénteken Rost Andrea Kossuth-díjas operaénekes és Balázs János, valamint vasárnap Mischa Maisky csellóművész, a Liszt Ferenc Kamarazenekar és Balázs János zongoraművész hangversenyének. A gálakoncerten Csajkovszkij, Bruch és Chopin művei szólalnak meg, előtte pedig átadják a Cziffra György Fesztivál Tehetség-díjat és a Cziffra György Fesztivál Életműdíját.

Balázs János Fotó: Horváth Péter Gyula

Sárközy Lajos cigányzenekara és a Sárik Péter Trió játszik a MOM-ban a szombati báresten, amelynek háziasszonya Szulák Andrea lesz. A jövő generációja címmel rendezik meg vasárnap a Virtuózok, a Cseh Tamás Program és a Junior Prima díjasok matinéját, amelyen fellép Boros Misi (zongora), Kökény Tamás (nagybőgő), a Hungarian FolkEmbassy, Kállai Ernő (hegedű) és Devich Gergely (cselló).  A koncertek mellett tárlatok is várják az érdeklődőket: Kürthy Hanna festőművész alkotásaiból a Kossuth téri Szamos Cafeban, Pajor Ildikó festőművész műveiből a MOMkult Reich Károly Galériájában nyílik időszaki kiállítás.

A fesztivál Cziffra György világhírű magyar zongoraművész emlékét ápolja, valamint folytatja azt a fiatal művészeket felkaroló és segítő munkát, amely a zongoraművész életében nagy hangsúlyt kapott.

Vezető képen: Cziffra György, fotó cziffrafesztival.hu