Ma kezdődik az V. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM) a budapesti Nemzeti Színházban; a fesztiválon 14 ország 27 produkcióját láthatja a közönség. A MITEM a szentpétervári Alekszandrinszkij Színház Svejk.Visszatérés című előadásával és Székely László díszlettervező kiállításának megnyitójával indul.

MTI

Az április 29-ig tartó fesztivál fő témája a nemzeti kultúrák, a nemzeti színjátszás helye a globalizálódó világban. A MITEM kaput nyit a világ sokféle színházi kultúrája, idén különösen az arab színházak felé. A találkozó programját orosz, ukrán, olasz, tunéziai, észt, német, szlovén, indiai, horvát, belga, libanoni, valamint Szerbiából és Romániából érkező határon túli magyar előadások színesítik.

A MITEM-en látható lesz számos előadás a kortárs színház nagy mestereinek rendezései közül. A litván Eimuntas Nekrosius és Rimas Tuminas, az orosz Andrej Mogucsij, Viktor Rizsakov és Valerij Fokin előadásai is szerepelnek a programban. Ismét a fesztivál vendége lesz a milánói Piccolo Teatro, amely Antonio Latella rendezésében a Pinokkiót mutatja be. A tallinni Városi Színház Elmo Nüganen rendezésében a Vágyakozás című darabot játssza a fesztiválon.  

Hangsúlyos az idei MITEM-en a német színház jelenléte. A Berliner Ensemble A kaukázusi krétakör című produkciója Michael Thalheimer rendezésében, A bádogdob című előadása Oliver Reese rendezésében látható a fesztiválon. A határon túli magyar előadások közül Sepsiszentgyörgyről a Bocsárdi László rendezte Alice, Újvidékről az Alekszandar Popovszki  által színpadra állított, Borisz Davidovics síremléke című előadás, Marosvásárhelyről pedig a Migránsoook – avagy túlsúlyban a bárkánk című produkció, Zakariás Zalán rendezése érkezik a MITEM-re.

 Emellett szerepel a programban a Szerelmes énekek téren és időn túl – A bengáli bauloktól című indiai produkció is, a fesztivál záróelőadása pedig április 29-én, vasárnap az Ivanov lesz Eimuntas Nekrosius rendezésében, a horvát nemzeti színház előadásában. Az idei MITEM mottója egy Szophoklész idézet: “szeretetre születtem, s nem gyűlöletre”. A fesztivál megnyitója ma este 17 óra 30 perckor lesz a Nemzeti Színházban. A fesztivál részletes programja ezen az oldalon található meg.

fotó: nemzetiszinhaz.hu