Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Több mint 80 programmal, szerzői estekkel, felolvasásokkal és koncertekkel várja a közönséget a szerdán kezdődő Margó Irodalmi Fesztivál a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM). Az eseményt először 2011-ben rendezték meg először az Ünnepi Könyvhét alternatív programsorozataként, különböző belvárosi helyszíneken. A feszt olyan íróközpontú irodalmi esemény, ami megmutatja a könyveken túli világot.

061.HU

A rendezvényen mutatja be új kötetét mások mellett Tóth Krisztina, Bodor Ádám, Háy János, Lackfi János, Péterfy Gergely és Nádasdy Ádám is. A Margó vendége lesz Veronika H. Tóth, aki Viola Stern Fischerrel készített interjúiból írta meg A Mengele-lány című könyvet. A Prágában élő, pszichiáterként dolgozó Svetlana Zuchová Yesim című kisregényével érkezik, amelyben egy fiatal ausztriai emigráns török énekesnő történetét meséli el.

Fontos megemlékezni arról, hogy a Margóval mindig az irodalom közvetítésének új útjait keresték a szervezők. 2015-ben indították el partnereikkel az első prózakötetes szerzőket jutalmazó Margó-díjat, amit első alkalommal Totth Benedek nyert meg Holtverseny című regényével, másodjára Milbacher Róbert bizonyult a legjobbnak a Szűz Mária jegyesével, míg 2017 őszén Szöllősi Mátyás vehette át a díjat Váltóáram című novellás kötetéért. A tavalyi évben pedig Mécs Anna Gyerekzár címmel megjelent, kiemelkedő alkotását díjazták.

Idén is lesznek az irodalomhoz kötődő koncertek, szombaton pedig gyerekprogramokkal várják a családosokat. Varró Dani diafilmekkel készül, a 4-8 évesek számára rendhagyó múzeumpedagógiai foglalkozást tartanak, a Szívünk rajta program keretében pedig Kis-Várday Júliával utazhatnak az óvodások a rímek világába.

A Margó Extra beszélgetéssorozat vendégei idén Ónodi Eszter, Udvaros Dorottya, Molnár Áron (noÁr), Vekerdy Tamás és Bérczesi Róbert (Hiperkarma) lesznek, tőlük azt tudhatják meg az érdeklődők, milyen hatással volt életükre az irodalom.


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •