Október 20-án ünnepelné 67. születésnapját Tom Petty legendás amerikai rocker, aki október 2-án szívrohamban hunyt el. 

MTI

Öt évtizeden átívelő pályafutása során Petty szólóelőadóként, valamint a Tom Petty and the Heartbreakers és a The Traveling Wilburys tagjaként is bizonyította hihetetlen tehetségét. Petty az 1970-es évek közepén alapította meg a The Heartbreakerst, ám a nagy áttörést csak az 1979-ben megjelent harmadik albumuk, a Damn the Torpedoes hozta meg számukra, olyan slágerekkel, mint a Refugee és a Don’t Do Me Like That. Több mint 60 millió lemezt adtak el világszerte és 2002-ben bekerültek a clevelandi Rock and Roll Hírességek Csarnokába.

A művész és zenekara utoljára szeptember végén lépett fel Los Angelesben, az együttes fennállásának negyvenedik évfordulója alkalmából rendezett, 24 szövetségi államot érintő koncertsorozat keretében. A banda két koncertet is adott volna november folyamán New Yorkban.

Petty ugyancsak társalapítója volt az 1980-s években alakult The Traveling Wilburys nevű supergroupnak, amelynek Bob Dylan, Roy Orbison, George Harrison és Jeff Lynne is tagja volt. A banda nevéhez olyan slágerek fűződnek, mint az End of the Line és a She’s My Baby.

Petty 1950. október 20-án született Floridában. Nehéz gyermekkora volt és nem teljesített jól az iskolában. A rock’n’roll életérzés azután kerítette hatalmába, hogy nagybátyja bemutatta Elvis Presley-nek, aki épp Floridában forgatta a Kövesd az álmod (1962) című zenés filmet. 1962-ben kapta első gitárját, majd a Beatles hatása alá kerülve megnövesztette a haját és elektromos gitárra váltott. Az 1960-as évek közepén csatlakozott első együtteséhez, a Sundowners bandához, majd miután 17 évesen kicsapták a középiskolából, a Mudcrutch nevű bandával Los Angelesbe költözött 1970-ben.

A banda feloszlása után egyik együttes követte a másikat, mígnem 1975-ben a Mudcrutch tagjai újra összeálltak és 1976-ban megalakult a Tom Petty and the Heartbreakers. “Abból, amit eddig láttam a világban, azt kell, hogy mondjam, a zene az egyetlen igazi csoda, amelyet ismerek” – nyilatkozta egyszer Petty a CNN-nek. “Van benne valami igazán őszinte, tiszta és ártatlan, ami megérinti az ember szívét”.

A sikerek mellett Petty karrierjének voltak sötétebb periódusai is. Egy 2015-ben megjelent életrajzából derült ki, hogy az 1990-es években heroinfüggőségtől szenvedett. Depresszióval is küzdött, amelynek fájdalmát az 1999-es Echo című albumon is feldolgozta. Nem sokkal korábban házassága is véget ért. 2002-ben aztán feleségül vette Dana Yorkot és a Reuters hírügynökségnek adott interjújában elárulta, hogy hat éve jár terápiára depressziója miatt. Tom Pettynek 3 szólóalbuma, a Tom Petty and the Heartbreakersnek pedig 13 albuma jelent meg.