Ma lenne 85 éves a rock and roll legfényesebb csillaga, minden idők egyik legsikeresebb és legnagyobb hatású előadója, Elvis Presley, aki korán, alig 42 évesen, az alkohol és a drog rabjaként hunyt el. Az alábbiakban összeszedtünk 10+1 érdekességet a ma is milliós rajongótáborral bíró ikonról.

MM – 061.hu

Cipőpaszta. Az amerikai zenész haja eredetileg szőkésbarna volt. Tinédzser korában kezdte el feketére festeni tincseit, Roy Orbison iránti tisztelete jeléül. Ekkor alakította ki jellegzetes hajviseletét is, ami miatt kezdetben sokan kicsúfolták. Állítólag kezdetben cipőpasztát használt tincsei színezésére.

Fotó: yahoo.com

USA. A Király sosem lépett fel Amerikán kívül – mindössze 5 koncertje volt az Egyesült Államokon kívül, de nem ment messzire: 1957-ben egy háromnapos miniturné keretében lépett fel Kanadában. Sokan azt hitték, azért nem utazott messzebb, mert a menedzsere, Colonel Tom Parker illegális holland bevándorló volt, és nem akartak bajlódni az útlevelével. Ugyanakkor halála előtt európai turnét tervezgetett.

https://www.youtube.com/watch?v=JbKU3OF0YuU

Harminc filmben szerepelt. Az 1960-as évek elején több filmben is szerepelt, a Blues Hawaii, vagy a G.I. Blues nagy sikerek voltak, és a hozzájuk tartozó filmzenei albumok is No.1. helyezést értek el az Egyesült Államokban. Több – ma már védjegyévé vált – dala is ekkor keletkezett, mint a Can’t Help Falling In Love, Are You Lonesome Tonight?, vagy az It’s Now or Never Also.

Blues Hawaii, 1961 (Fotó: britannica.com)

Elvis közlegény. 1957-ben Elvis befutott sztárként behívót kapott az amerikai hadseregbe. Épp akkor forgatták a Creole király című filmdrámát, így volt indoka halasztást kérni, de 23 évesen, 1958. március 24-én végül bevonult. A texasi Ford Hood-i szolgálata után a németországi Friedbergbe került, ahol katonai sofőrként került állományba. Az európai szolgálat alatt is megkapta a lelkes rajongók leveleit. Az őrmesteri fokozat megszerzése után 1960 márciusában abbahagyta az aktív szolgálatot. Ugyanebben az évben jelent meg Katonablues című musicalje, amely 10 hétig szerepelt a Billboard magazin zenei listájának élén. Elvis még nagyobb népszerűségre tett szert azzal, hogy nem keresett kibúvót a katonai szolgálat alól, ezzel ő lett a világ leghíresebb közlegénye.

Fotó: dw.com

A tini és a sztár. Felesége, Priscilla Beaulieu csupán 14 éves volt, amikor megismerkedtek, a kapcsolatuk ma illegális lenne. Priscilla később azt mondta: „Elveszettnek éreztem magam, nem igazán tudom, ki is voltam akkoriban, nem voltak tinédzser éveim.”

Fotó: hermoments.com

Nyolcszázezer egy estéért. 1975-ben Elvis szilveszteri műsorával megdöntött minden addigi rekordot, amit “egyetlen művész egyetlen fellépéssel” elérhetett: azon az estén nyolcszázezer dollárt keresett.

FBI. Elvis Presley személye hivatalosan soha nem volt tárgya FBI vizsgálatnak. Ugyanakkor az FBI nyilvántartást vezetett, amelyen az ő neve szerepel, és ezen iratmennyiség több mint 600 oldalra rúg. A dokumentumok között szerepelnek a Presley-előadásokról írt nyílt rajongói levelek, újságcikkek és olyan dokumentációk, amelyek szerint Elvis zsarolási és merénylet-kísérleteknek volt célja.

Forrás: preslaw.com

Dinó, jó barát. A Cryolophosaurus nevű dinoszauruszt Elvisaurusnak is hívják, mert a fejdísze nagyon hasonlított Elvis legendás frizurájára.

Forrás: thoghtco.com

Elvis vagy Mickey. Halála évében, 1977-ben Elvis Presley arca volt a második leggyakrabban reprodukált kép a világon, Mickey Egér után.

Az Elvis szendvics. Banán, mogyoróvaj, sült szalonna – ezek az alkotói Elvis kedvenc szendvicsének. Édesanyja, Gladys könyvében az olvasható, hogy Elvis “szendvicset evett szendviccsel a kedvencéből – mogyoróvajjal, szeletelt banánnal és ropogós szalonnával”. Egy másik részletben úgy fogalmaz: hajnalig beszélgettek lázasan, miközben lenyomták a torkukon a szendvicseket. Az eredeti Elvis szendvics különlegessége az volt, hogy grillezett Hawaii kenyérből készült, a banánt karamellizálták, az elkészült szendvicseket pedig kissé összesütötték egy serpenyőben.

Fotó: istock

+1. 1957 januárjában egy televíziós műsorban elénekelte a Béke a völgyben (Peace In The Valley) című dalt, majd arra kérte a nézőket, hogy adakozzanak a nehéz helyzetbe került magyaroknak. Később kiderült (Nyáry Krisztián irodalomtörténész mutatott rá egy korábbi Facebook-posztjában), a sztori nem teljesen igaz, hiszen Ed Sullivan, a Sullivan show házigazdája volt az – akinek a műsorában a sztár fellépett -, aki szolidaritást vállalt a magyarokkal, a számhoz viszont Elvis ragaszkodott. De nem a magyarok miatt, hanem mert az anyukájának ez volt az egyik kedvence. 2011-ben egyébként Elvist Budapest díszpolgárává avatták, a II. kerületben pedig parkot neveztek el róla. 

Vezető kép: funzine.hu