Szeptember 10-én, a Főváros támogatásával rendezik meg a Hősök terén az I. Nemzetközi Akrobatikus Kosárlabda Kupát. Egyszerre, egy helyen mutatkoznak be a világ legjobb akrobatikus kosárlabdázói, zsákolói és a világ legjobb labdazsonglőrei az egész napos, ingyenes kosárlabda-fesztiválon. A látványos show-k mellett kosárlabda-versenyek, tánc- és ugrókötél bemutatók és kiváló hip-hop zenék várják az érdeklődőket. A látványos versenyekhez a világ 10 országából több mint 30 labdazsonglőr csatlakozik.

A világ legelső akrobatikus kosárlabda csapatát Ty Cobb amerikai artista alapította meg Bud Light Daredevils néven 1983-ban. A kosárlabda zsákolásokat tette látványos show elemekké trambulinokkal, labdazsonglőrködéssel, artistákkal. Általa inspirálódott az a Jerry L. Burrell, aki létrehozta amerika mára legnagyobbá vált akrobatikus kosárlabda csapatát, az ACRODUNK-ot. 

Évek teltek el, a trükkök és technikák folyamatosan fejlődtek, majd egy nemzetközi összefogással, a magyar Face Team és a szlovén Dunking Devils részvételével, létrejött az akrobatikus kosárlabda sportág szabálykönyve, pontozási rendszere, amely lehetővé teszi az első profi nemzetközi kosárlabda kupa megszervezését. Erre kerül sor 2016. szeptember 10-én Budapesten a Hősök terén a BUDUNKPEST elnevezésű esemény keretein belül. 

Ez a történelmi pillanat egy új sportág születése, amelyről elképzelhető, hogy néhány éven belül nemcsak nemzeti bajnokságok, hanem kontinens viadalok és világbajnokságok is lesznek az akrobatikus kosárlabda versenyekből.

Forrás: BuDUNKpest I Soul of the Game