Az elmúlt években több mint két tucat közösségi kert jött létre Budapesten. Elhanyagolt lakótelepi zöldterületek, iskolaudvarok, vagy épp üresen álló belvárosi foghíjtelkek alakultak rövid idő alatt helyi és egészséges zöldségek, gyümölcsök megtermelésére, pihenésre, kapcsolatépítésre alkalmas sokfunkciós közösségi terekké. Az Első Közösségi Kertek Éjszakáján több mint 10 kertközösség együttműködésének köszönhetően minden érdeklődő számára lehetőség nyílik bepillantani a városi kertek izgalmas és változatos világába.

061.HU

A szervezők célja, hogy felhívják a figyelmet a közösségi kertek értékeire – a környezettudatos gondolkodástól az egészségmegőrzésen és rekreáción át a közösségépítésig. Az eseménnyel szeretnék beindítani a látogatók fantáziáját és kezdeményezőkészségét. Elősegíteni, hogy a „Mi lenne, ha én is kertészkednék valahol?” gondolata valósággá váljon. Megmutatni, mit jelent az az összefogás és együttműködés, ami a kertészeket a kert gondozása során közösséggé formálja.

A csatlakozó kertközösségek: Aranykatica Kert, Békási Kert, Csárdás Kert, Élet-Kert Közösségi Udvar, Erdőkert, Fókusz Női Csoport Kertje, Grundk3rt, Kerthatár Közösségi Kert, Kékvirág Kert, Kisdió Kert, Leonardo Kert, Lőrinci Kertelő, Polgárőr Közösségi Kert, illetve Zug-kert, amelyek izgalmas programokkal készülnek az eseményre. Egyebek mellett felolvasás, közös főzés, kürtöskalács-sütés és koncertek várják a látogatókat az Első Közösségi Kertek Éjszakáján.

Az első budapesti Közösségi Kertek Éjszakájának helyszíneit a Budapest Zöldutak segítségével biciklivel is végiglátogathatod. Az útvonalat úgy állították össze, hogy minden kertben legyen idő bekapcsolódni valamilyen izgalmas programba, legyen az egy körbevezetés vagy egy koncert. A túra a Belvárosból indul, Kispesten és Zuglóban folytatódik, majd a Józsefvárosban végződik a Corvin sétány környékén. Az össztávolság várhatóan kb. 30 km, kényelmes tempóban, bicikliúton vagy kis forgalmú utcákban. A világítást ne felejtsd el feltenni!

A találkozó 16:30-kor van a VII., Klauzál téren a piac bejárata előtt, a program vége 21:30 körül várható (természetesen nem kötelező végig maradni). Részvételedet a [email protected] címen jelezd.

Vezető kép: Horváth Péter Gyula- 061.hu