Több mint 120 színes programmal készül az Óbudai Egyetem a 10. Kutatók éjszakája alkalmából, az érdeklődők egyebek mellett a pneumobilon keresztül megismerkedhetnek a léghajtású motorral, valamit többet tudhatnak meg az ipari robotok és a grafológiai titkairól is.

Az egyetem közleménye szerint az óbudai, józsefvárosi és a székesfehérvári kampuszokon a korábbi évek népszerű programjai mellett számos új tudományos eredményhez köthető kalandot élhetnek át a látogatók szeptember 25-én délután és este. 2014-ben közel háromezren látogattak el a programokra, amelyek közül a háromdimenziós nyomtatott robotok bemutatója bizonyult a legnagyobb érdeklődést kiváltónak.

A léghajtású motor és az ipari robotok megismerése mellett idén lehetősége lesz a kicsiknek és nagyoknak, hogy kipróbálják a fényfestést, valamint a Neumann János Informatikai Kar aulájában a kerékpárok új generációját is, a Stringbike-ot. A programok között szerepel a környezetbarát energiaforrások bemutatója, háromdimenziós modellezés, továbbá az érdeklődők átélhetik, milyen robotnak lenni és virtuális útonállókat is elfoghatnak – olvasható a közleményben.

Az egyetem internetes oldalán (www.events.uni-obuda.hu/)olvasható kínálatot a grafológiai titkainak felfedezése mellett kutatói zenés kocsma, valamint külön gyermekeknek szóló programok is színesítik, akik többek között Óbudán bepillantást nyerhetnek a papírkészítés ősi titkaiba, a Népszínház utcai kampuszon pedig Lengyák István “ollóvágta” papírállat-készítő technikáját is elsajátíthatják.

Forrás: stop.hu