Ma van a Kutatók éjszakája, amelynek keretében rekordszámú, több mint 2600 ingyenes program várja 51 város 186 helyszínén a közönséget. Országszerte 146 intézményben lesznek programok. A Kutatók éjszakája célja a fiatalok között népszerűsíteni a tudományokat, a kutatói pályát.

MTI

A programok között szerepel egyebek mellett drónkészítés és drónprogramozás, telefonhálózat-építés, laborlátogatások és fizikai kísérletek. A szervezők tájékoztatása alapjáEurópai Unió országai közül Magyarországon a leggazdagabb a programkínálat a Kutatók éjszakáján, amelyhez idén országszerte 146 intézmény csatlakozott.

Új partner idén a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület, a Csodák palotája pedig a Kutatók éjszakáján nyitja meg új helyszínét Óbudán, a Bécsi úton, mintegy ötezer négyzetméteren. Három helyszínen várja az érdeklődőket a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft., amely Budapesten mások mellett Böjte Csaba szerzetes, Koltai Lajos operatőr és Demjén Ferenc énekes részvételével kerekasztal-beszélgetést és tűzijátékkal egybekötött lézershow-t rendez, Szegeden olajfaló baktériumokat mutat be, miskolci laboratóriumában pedig virtuális seprűlovagló kupát rendez.

Az Ericsson Magyarország több mint 60 programja között idén nagy hangsúlyt kap a dróntechnológia, lesz drónkészítés és drónprogramozás, valamint drónverseny is. Emellett telefonhálózat-építés, mikrohullámú adatátviteli bemutató, laborlátogatások és fizikai kísérletek is szerepelnek a programban. Hozzáfűzte: szeretnék megmutatni az infokommunikáció szépségeit a fiataloknak, hiszen az iparág szédítő sebességgel fejlődik, folyamatosan újabb és újabb üzleti modelleket téve lehetővé.  A teljes programkínálat itt olvasható el.

fotó:chemistry.minor