Bartók-előadással tiszteleg Kocsis Zoltán emléke előtt a Liszt Ferenc Kamarazenekar vasárnap, a magyar klasszikus zene napján.

061.hu

Idén öt éve annak, hogy elhunyt Kocsis Zoltán kétszeres Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, karmester és zeneszerző, a Nemzeti Filharmonikusok főzeneigazgatója, az elmúlt fél évszázad egyik legnagyobb hatású magyar művésze. „A Zeneakadémia tanára volt, hallgatóinkkal nemcsak mesterkurzusokon foglalkozott, hanem karmesterként a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekarát is vezényelte. Megható volt, ahogyan át akarta adni a tudását. Fizikai mivoltában nincs velünk, de emléke, művészete az évek múltával sem halványul” – hangsúlyozta Dr. Vigh Andrea, a Zeneakadémia rektora.

Hagyományteremtő szándékkal május 30-án Kocsis Zoltán zongoraművész, karmester születésnapján indítja útjára A magyar klasszikus zene napja elnevezésű programsorozatát a Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikusok, bevonva az ország számos együttesét és oktatási intézményét.

A Liszt Ferenc Kamarazenekarzenekar külön az alkalomra összeállított online koncertsorozata részeként Bartók Béla Divertimentójának III. tételét adja elő a Zeneakadémián. A koncertet Várdai István művészeti igazgató gondolatai vezetik be, a program ingyenesen megtekinthető a magyar klasszikus zene napja rendezvénysorozat hivatalos honlapján – közölte a zenekar. Kocsis Zoltán zongoraművész-karmester művészi munkájában, repertoárjában Bartók alkotásai kiemelt szerepet kaptak, Bartók Új Sorozata néven készített Bartók-összkiadása például egyértelmű művészi iránymutatás a zeneszerző értelmezésében a jövő generációinak. Vásáry Tamás Kocsist “Bartók földi helytartójának” nevezte.

A Liszt Ferenc Kamarazenekar nem először tiszteleg Kocsis Zoltán kétszeres Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, karmester és zeneszerző munkássága előtt: 2017-ben a Hungaroton gondozásában megjelent, a Kocsis-életmű bemutatását célzó A Tribute című kétlemezes kiadványban több zenekari felvétel is megjelenik.