Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Díjkiosztó gálával ma este zárul a Magyar Filmhét, amelynek díjaiért a Magyar Filmakadémia tagjaitól legtöbb szavazatot kapott filmalkotások és alkotók összesen 23 kategóriában versenyeznek. Az elmúlt év legjobbnak ítélt filmjeit Budapesten új helyszínen, a Cinema City Aréna moziban vetítették az elmúlt napokban.

MTI

A Magyar Filmhétre 2016. január 1. és 2016. december 31. között moziban és televízióban bemutatott filmekkel lehetett nevezni. A regisztrált alkotásokból a Magyar Filmakadémia Egyesület tagjai titkos szavazással jelölték ki az öt-öt legjobb filmet, amelyeket öt kategóriában – nagyjátékfilm, kisjátékfim, tévéjátékfilm, animációs film, dokumentumfilm – vetítettek.

A játékfilm kategóriában A martfűi rém, a Jutalomjáték, a Hurok, a Tiszta szívvel és a #Sohavégetnemérős versenyzik. A tévéfilmeknél négy alkotás – A fekete bojtár, a Memo, a Szürke senkik és a Tranzitidő – jutott az esélyes filmek közé. A dokumentumfilmek kategóriájában a Herminamező árnyai, a Kocsis – Intim megvilágításban, a Magyar korridor, a Nemzetidegenek és a Soul Exodus közül kerülhet ki a legjobbnak ítélt alkotás.

A kisjátékfilmek kategóriájában az Enyhén sós, a Fizetős nap, a Mindenki, a Semmi bogár és az Uchebnik szerepel, míg az animációs filmek közül a LOVE, Az Égigérő Fa – A Küszöb, a Cigánymesék: Káló, a cigánylegény, az Egy kupac kufli – Sose együnk gombát reggelire, valamint a Luther Márton élete: Úton az Úr felé jutott legjobb öt közé.

A legjobb rendezőnek járó Magyar Filmdíjért Edelényi János (Jutalomjáték), Gigor Attila (Kút), Madarász Isti (Hurok), Sopsits Árpád (A martfűi rém) és Till Attila (Tiszta szívvel) szállt versenybe, míg az operatőr kategóriában Juhász Imre (Tiszta szívvel), Máthé Tibor (Jutalomjáték), Nagy András (Hurok), Ragályi Elemér (Gondolj rám) és Szabó Gábor (A martfűi rém) került a legjobbak közé.

A legjobb játékfilmes női főszereplőnek járó díjért Balsai Móni (Tiszta szívvel, A martfűi rém), Eszenyi Enikő (Gondolj rám), Kováts Adél (Halj már meg!) és Szamosi Zsófia (A martfűi rém), míg a férfiaknál Brian Cox (Jutalomjáték), Hajduk Károly (A martfűi rém), Jankovics Péter (Kút), Kern András (Gondolj rám) és Thuróczy Szabolcs (Tiszta szívvel) versenyez.

fotó:suitelife.com

 


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •