Madách 200 címmel irodalmi vetélkedő indul szeptemberben kárpát-medencei középiskolások számára, októberben a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) kamarakiállítással tiszteleg a magyar irodalom és drámaköltészet 200 éve született kiemelkedő alakja előtt – hangzott el a pénteki sajtótájékoztatón Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeumban.

„Az intézmény Madách-kamarakiállítással is készül az ősz folyamán, de magas színvonalon valósult meg az MNM Palóc Múzeumban a Madách 200 – Nógrádból a halhatatlanságba című, januártól látható tárlat Balassagyarmaton”

– emlékeztett az MNM főigazgatója.

L. Simon László felhívta a figyelmet arra, hogy Madách Imre nemcsak íróként és költőként, de közéleti személyiségként, országgyűlési képviselőként is tevékenykedett, és 1861-ben, amikor képviselőnek választották, a képviselőház a Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermében ülésezett. A főigazgató szerint Madách személye is bizonyíték arra, hogy irodalom és közélet, művészet és politika, a közösségért való szerepvállalás nem egymást kizáró tényezők. Madách személyére és főművére, Az ember tragédiájára fókuszál az MNM október 5-én nyíló kamarakiállítása, amelyen a szegedi ÉremVerde érméi lesznek láthatók. Ezeken Az ember tragédiája egy-egy színének jellemző jelenetei, míg a másik oldalon Madáchot ábrázoló portré lesz látható – hangsúlyozta L. Simon László, aki felidézte azt is, hogy az emlékév alkalmából a Tokaji Írótárban domborművet avattak fel.   

„Madách Imre munkássága nemcsak a magyar, de az egyetemes kultúrának is része”

– hangoztatta a főigazgató.

L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) főigazgatója (j) és Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke kezet fog a Madách 200 emlékévhez kapcsolódó eseményeket bemutató sajtótájékoztató után a múzeumban 2023. szeptember 1-jén. Madách 200 címmel irodalmi vetélkedő indul szeptemberben kárpát-medencei középiskolások számára, októberben az MNM kamarakiállítással tiszteleg a magyar irodalom és drámaköltészet 200 éve született kiemelkedő alakja előtt. – MTI/Hegedüs Róbert

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke elmondta: a háromfordulós Madách 200 vetélkedőre péntektől háromfős, Kárpát-medencei diákcsapatok jelentkezhetnek egy online tesztsor kitöltésével. A feladatsor beküldésének határideje október 1-je. Az első forduló eredményéről október 9. után kapnak értesítést a csapatok, de az eredmények megtekinthetőek lesznek a Rákóczi Szövetség honlapján is. Az első forduló legeredményesebb 60 csapata vesz részt a második fordulóban, amelyet háromnapos ifjúsági találkozó és 1956-os emlékünnepség részeként Budapesten rendeznek október 21. és 23. között. A vetélkedő középdöntője október 22-én, a döntő október 23-án a Magyar Nemzeti Múzeumban zajlik – mondta a szövetség elnöke. Csáky Csongor beszélt arról is, hogy a Rákóczi Szövetség kerethálózata jelenleg 260 iskolából áll, a szövetségi tagok között is sok középiskolás szerepel.

„A Rákóczi Szövetség közreműködésével éves szinten mintegy 100 program valósul meg. Munkájukban a nyári táborok, utazási programok és más események mellett meghatározó jelentőséggel bírnak a tanulmányi vetélkedők – mondta a szövetség elnöke. Irodalomtörténészekből és tanárokból álló múzeumi csapat állította össze a vetélkedő feladatsorát”

– hívta fel a figyelmet G. Tóth Franciska, a MNM Babits Mihály Emlékház irodalomtörténésze, kulturális menedzsere

G. Tóth Franciska, a Magyar Nemzeti Múzeum Babits Mihály Emlékház irodalomtörténésze, kulturális menedzsere beszél a Madách 200 emlékévhez kapcsolódó eseményeket bemutató sajtótájékoztatón a Magyar Nemzeti Múzeumban (MNM) 2023. szeptember 1-jén. Madách 200 címmel irodalmi vetélkedő indul szeptemberben kárpát-medencei középiskolások számára, októberben az MNM kamarakiállítással tiszteleg a magyar irodalom és drámaköltészet 200 éve született kiemelkedő alakja előtt. – MTI/Hegedüs Róbert

Mint mondta, a három forduló egymásra épülő tudásanyagot kíván megmozgatni.

„Az első fordulóban három területet érintenek majd: Madáchot és korát, Az ember tragédiáját, valamint annak utóéletét. A feladatok mellett linkek formájában elérhetők lesznek konkrét szövegek is. A közép- és országos döntőben a lexikális tudás mellett a szövegértelmezői és elemzői felkészültség is számítani fog, de teret kap a kreativitás is”

– hangsúlyozta G. Tóth Franciska.

 

Forrás: MTI