Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Május 10-én tartjuk a madarak és fák napját országszerte, aminek hagyománya már több mint száz éves múltra tekint vissza. Elsősorban azért hozták létre ezt a napot, hogy az emberek, különösen az ifjúság természetvédelem iránti elkötelezettségét elmélyítsék, illetve biztosítsák különböző rendezvényekkel és eseményekkel. Ezen apropóból a Kazinczy utca kocsmái, éttermei és üzletei összefogtak, hogy egy igazán ütős programkínálattal csábítsanak be minket a környékre, hogy együtt elmélkedjünk a természet védelmén, és ha már ott vagyunk, akkor kettő az egyben „Mi lenne, ha a Kazinczy utca sétáló utca lenne” ötlet felvetésére is sor kerül e jeles nap keretein belül.

GYŐRI MIKLÓS – Pesti Mese/Nulla6egy Facebook-csoport

Már jó néhány éve halljuk az értelmesebb hírcsatornákból, hogy a globális felmelegedés, az intenzív állattenyésztés, a mérhetetlen mennyiségű szemét bizony rossz hatással van a bolygónkra, a természetre, és láss csodát, ránk is, emberekre. Persze a tv és a számítógép előtt elmélkedve ezek a problémák ritkán szoktak megoldódni, de a fotelkörnyezetvédők is elhivatottak a Föld megmentése érdekében, még ha csak néhány megosztás erejéig is. Egy két kocsmai beszélgetés közben lehet hangosan hőzöngeni, hogy azok a korrupt mocskos brazíliai telepesek, akik illegálisan vágják ki tonnaszámra a fákat az esőerdőben, hogy a marhákat legeltessék, mennyire híján vannak a fenntartható fejlődésbe vetett hitnek, de hát, pénz beszél, Paulo fűrészel. Ezen mi egyszerű júzerek vajmi keveset tudunk változtatni innen a kényelmes karosszékünkből, de ne érezzük magunkat szarul emiatt. A Greenpeace rendes évi jelentéseit és akcióit ugyanúgy semmibe veszik az illetékesek, ahogy egy-egy ismertebb ember felszólalásait, hogy aztán most már tényleg véget kellene vetni ennek.

Magyarország nincs annyira rossz helyzetben az erdők tekintetében, de azért itthon is vannak, akik megélhetési kényszerből csapolják meg a rendes gazda fa állományát alkalomadtán, ha hidegre fordul az idő vagy, ha kell a pénz sörikére. 2011-ben az erdők nemzetközi évében a FAO által közzétett jelentés azt állította, hogy az 1990-2010-ig terjedő időszakban a világ erdei 135 millió hektárral csökkentek, ugyanakkor Európában 15,7 millió hektárral nőttek, ami éves szinten 0,8 millió hektárt jelent. Természetesen ezzel nem lehet riogatni a fotelbe ágyazódott nézőket, akik kézfejébe már régen belenőtt a távirányító a tepertős-tejfölös lángos ipari zsírjával együtt, de azért az ingerküszöb átlépése végett gondoljunk csak bele, hogy Magyarországon ez a szám 228 ezer hektár volt, ami éves szinten 11 ezer hektár növekedést jelentett. Hogy mekkora területről is van szó, egy hektár kb másfél focipályának felel meg. Ugye, hogy nem is olyan kevés.

A madarak tekintetében sem sokkal jobb a helyzet. A folyókba, csatornákba vagy tengerbe, óceánokba dobott szemét, legfőképp műanyag szemét meglehetősen szarul fest egy sirály vagy egy albatrosz gyomrában. Remek példája az ember hősies ön és környezetpusztítására a Midway című dokumentumfilm, aminek előzetesét itt nézhetitek meg: http://www.midwayfilm.com/.

A szigeten élő Albatrosz fiókák egyharmada elpusztul, mielőtt megtanulna repülni. Hogy mi ebben a meglepő? Az, hogy a Midway sziget több, mint 3000 km-re van a legközelebbi kontinenstől. De hát a nagy csendes-óceáni szemétsziget magától nem fog eltűnni. Szemét pedig van ott bőven. Na, már most, ha egy óceánt ilyen szinten haza tudott vágni az ember, akkor mi a helyzet a szárazfölddel? Nagy-Britanniában a Brit Királyi Madárvédelmi Társaság és a Brit Madártani Alapítvány szerint 1966 óta 44 millió egyeddel zsugorodott a madárpopuláció. Nem sokkal jobb a helyzet az öreg kontinens egészét nézve sem. Egy 2011-es kutatás szerint 48%-al csökkent 1980 óta a mezőgazdasági területekhez kötődő madárfajok egyedszáma. Ez a felmérés 25 ország 145 madárfajára terjedt ki.

Azért ne merüljünk el az önutálat édes tengerében, hiszen van mit tenni. Nyugodtan lehet használni azokat a zöld, sárga meg egyéb színű műanyag dobozokat, amiket a köznyelvben szemetes kukának szoktunk hívni.

De térjünk vissza a belvárosi aszfalt dzsungelbe, édes otthonunkba, Budapestre, a Kazinczy utcába. Május 10-én egész napos programsorozattal kedveskednek nekünk az utca üzletei, hogy örüljünk annak, amit még nem pusztítottunk ki, (ahogy ezt Steve Cutts igazán érzékletesen mutatta be rövid, animációs filmjében: https://www.youtube.com/watch?v=WfGMYdalClU és annak, aminek életet adhatunk.

Lesz faültetés, hogy egy kicsit zöldebb legyen az utca, ha már egyszer sétálóutca lesz, madárbemutató, bringásbolha, kiállítás, koncertek, dj-k, vega főzőcskézés, játszóház, sör, könyvbemutató, rajzolás, bazár, fotózás, állatsimogató, remélem perec, városnéző túra, még több sör, jazz és tánc.

A részletes programot itt találjátok: https://www.facebook.com/events/1531946153698723/?fref=ts

Egészen kitettek magukért a szervezők, ami a felhozatalt illeti. Remek koncertek és programok lesznek, és egyébként ezen alkalom keretein belül avatják fel a Wichmann-kocsma tűzfalára festett street art utcatérképet is. Szóval igazán hangulatos kis utcafesztiválnak nézünk elébe, ami remélem legalább annyira vidám és barátságos lesz, mint az alábbi videóban szereplő kakapó madár.


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •