Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Mivel a Városliget minden fűszálát, ágbogát, bibéjét beporozta a politika, így ha az ember kiviszi a liget valamelyik játszóterére a gyerekét, biztos, hogy lesz olyan apuka a bölcsiben, aki fejünkhöz vágja, hogy minimum becsicskultunk.

PZL – 061.hu

Ha el tudnánk vonatkoztatni a politikától – ami e hazában nem lehetséges – , és csak önmagában néznénk az építményeket, akkor nem lenne ember, aki nem mondaná rá, hogy klassz dolog: az egykori bódésor helyén, az Állatkerti körúton, ahol Disney rajzfilmek szereplőit ábrázoló alufólia lufikat és jégvarázsos törölközőket pofozott a szél, és még vehettünk itt néhány napszítta műanyag buborékfúvót is, szóval, ezen a lepratelepen most visszaépültek a Városliget hagyományaira reflektáló Feszl Frigyes-féle pavilonok, egészen pontosan három.

A kör alapú építmények egyformák, két design bolt között Liget Café néven egy falatnyi kávézó nyílt, ami többek között azért is jó, mert a gyerekes szülők a játszóterezés után megihatnak a teraszon egy feketét, a gyerek pedig kaphat egy mignont. Megnyíltak tehát Feszl Frigyesnek, a pesti Vigadó tervezőjének 1860-as keltezésű, orientalista stílusú pavilontervei alapján épült házikók, amelyek ahogy kell, belülről korszerűek, kívülről korhűek, és igen, a Városligetnek ez a szeglete az Állatkert jellegadó építményei és a szecessziós hatású vidámparki körhinta miatt megmaradnak afféle historizáló skanzennek. Ez rendben is lenne, egy kávé mellett szóba kerülhet, hogy be kell fizetni a bölcsis kutyasimogatást, de szóba kerülhet akár a bámulatos üzleti érzékkel rendelkező Mészáros Lőrinc mesébe illő meggazdagodása is, hiszen ezek az építmények nem az ilyen vagy olyan szavazóknak készültek, hanem mindenkinek, aki szeret a zöldben kávézni. 

Ami viszont furcsa: miért is kellett minden építmény teraszára kb. húsz kandeláber-szerű lámpát felszerelni? Le kellett vásárolni az OBI-kártyát? Ha elkérnénk a panaszkönyvet, azt is beírnánk, hogy a kávéhoz nem kapunk tejet, és amikor kértünk, akkor egy eszpresszós csészében kaptuk, amiből nem lehet úgy kitölteni, hogy ne csorogjon ki a fele, ja, és kísérő vizet sem kaptunk. Ja, és tálca sem volt, de ezek bizonyára a próbaüzemnek róhatók fel, és minket nem tántorítanak el attól, hogy legközelebb is kijöjjünk. Mert nem sok olyan kávémérés van a városban, amit fák, konkrétan egy liget vesz körül. Ja, és drágának sem nevezhető, az eszpresszó 490 Ft, a capuccio 590 Ft, a Coca-Cola 490Ft, egyedül az aprócska mignonért sokallottuk az 590 Ft-ot.

Ehhez az építészeti egységhez tartozik még két hasonló pavilon, amelyek egy képzeletbeli cool Budapest brand design termékeit forgalmazzák, semmi csupor, möhömce, és mázas mézpörgető izé, amiket látunk, azok kreatív megfogalmazásai egy újragondolt Budapestnek. Mindkét shop szuvenírekre szakosodott, szóval, talán nem ártott volna az egyiknek valami más funkciót adni, lehetne itt mondjuk egy klassz kis lemezbolt, ha már itt lesz majd a Magyar Zene Háza, vagy borbolt, bármi, de két szuvenír üzlet sok a jóból. Az egykori, szintén felújított Beszkárt építmény még nem nyitott ki, ott állítólag étkezde lesz. Amikor ott jártunk, nem láttuk itt senkit a tenderarisztokráciából, amint Maserati slusszkulcsokkal szedték volna ki fogaik közül a rostélyost. 

Fotó: Liget-projekt

 


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •