Idegenforgalmi különadó bevezetése lehet az egyik módja a csak Új-Zélandon honos ritka madarak megmentésének – áll a szigetország madárvilágának “kétségbeejtő helyzetéről” szerdán közzétett parlamenti jelentésben.

MTI

Az eddigi természetvédelmi erőfeszítések ellenére az Új-Zélandon őshonos madarak “bajban vannak”, egyharmadukat kihalás fenyegeti, köztük a keát, a világ egyetlen alpesi papagáját, a ferdecsőrű lilét, a világ egyetlen olyan madarát, amelynek csőre oldalirányban hajlott, valamint a karimáscsőrű récét, a hegyi patakok erős és sebes sodrású, sziklás-kavicsos szakaszainak “vadvízi kajakozóját” – hívta fel a figyelmet jelentés szerzője, Jan Wright, a parlament környezetvédelmi bizottságának vezetője. 

Az Új-Zélandon honos 168 madárfaj közül 93 egyetlen más országban sem található meg, és a fő veszélyt olyan ragadozók jelentik, mint az oposszum, a menyét, a patkány vagy a vadon élő macska – mutat rá a jelentés, amely szerint egy turistákra kivetett “biodiverzitási határátlépési illeték” kivetéséből lehetne finanszírozni a még aktívabb fajmegmentési erőfeszítéseket. A turisták nem vásárolni érkeznek Új-Zélandra, hanem azért, mert fényképeket láttak lenyűgözően szép nemzeti parkjairól – hangsúlyozza a jelentés. Jan Wright szerint a kormány egyéb utakat is kereshetne annak érdekében, hogy a turistákkal fizettessék meg a természetvédelmi erőfeszesítéseket. Az új-zélandi nemzeti parkokba ingyenes a belépés, a létesítmények csak szálláshelyek és kempingezőhelyek bérbe adásából látnak pénzt.

Fotó: NZ Birds