Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

A világ legjobb hat idei alkotása között indulhat Simon Balázs, „Re” c. animációs kisfilmje Londonban, az UK Music Video Awards fesztiválon. A fiatal filmes idén fejezte be tanulmányait a Budapesti Kommunikációs Főiskolán, emellett második éve az Umbrella Stúdióban dolgozik animációs rendezőként. Diákként másfél évig óraadó tanárként is tevékenykedett a főiskolán:  digitális stúdiumot vezetett a 3D-s animáció területe iránt érdeklődő hallgatóknak.

VIG GYURI- Nullahategy

Mint annyi mindent a számítástechnikában, a három dimenziós digitális grafikát is játék közben  ismeri meg sok fiatal. Simon Balázs szintén tinédzser korában kattant rá a térhatású komputergrafikára. Nem kifejezetten a játékok miatt, bár azokat is kedvelte, őt inkább az animációs filmek érdekelték. A világsiker kapujában álló fiatal animációs rendező édesapja számítástechnikai újságához mellékelt ingyenes tanuló szoftvereknek köszönheti az első lépéseket.

A klip a Berlinben élő Nils Frahm, „Screws” c. albumán található „Re” című számhoz készült. A német zeneszerző és muzsikus szívesen kísérletezik az elektronikus és klasszikus hangzások házasításával. Egyebek közt arról is ismert, hogy a meglehetősen kiforrott instrumentumnak nevezhető klasszikus zongorán is talál új hangzásokat. Balázs a youtube-on ismerte meg Frahm munkáit. Nem csak tetszettek neki, de inspirálták is ezek a számok, ezért, amikor az előadó tavaly Budapesten koncertezett, már komoly referencia anyaggal tudta alátámasztani ötletét: szívesen készítene klippet a zenéihez. Találkoztak a koncert után, megmutatta, mire gondol. A beszélgetés és a látványtervek meggyőzték a muzsikust és a kiadóját,  Balázs szabad kezet kapott a munkához.

Az ismeretlen magyar művész által elkészített animáció rászolgált az előzetes bizalomra. Nils Frahm és kiadója úgy döntöttek, hogy ez lesz a „Re”  hivatalos képi feldolgozása. Az „official” címért nem jár pénz, első körben szakmai és erkölcsi sikert jelent. Mindezeken túl pedig lehetőséget arra, hogy fesztiválokon, versenyeken indulhasson a klip. – mondta el film készítője. Számos helyre, így egyebek között Párizsba, az International Music Video Festival animációs klip kategóriájába is kapott meghívást, ahol idén már 10. alkalommal keresik a legnagyobb videoklip-készítő tehetségeket. A legnagyobb elismerést a brit jelölés jelenti. Balázs nemsokára indul Londonba, mivel munkáját beválogatták a UK Music Video Awards fesztivál versenyprogramjába. A Best Animation in a Video kategóriában a  „Re” olyan rangos vetélytársakkal küzd a szavazatokért, mint a Coldplay, a Metronomy, a James, a Savages és a Throne. Az eredményhirdetés november 10-én lesz.

Simon Balázs idén fejezte be tanulmányait a Budapesti Kommunikációs Főiskolán
Simon Balázs idén fejezte be tanulmányait a Budapesti Kommunikációs Főiskolán

Kicsit messzebbre jutott az anyag, mint amire számítottam– mondta szerényen a rendező, majd hozzátette: A fesztivál egyik érdekessége, hogy az idei legjobb hat klip között szereplő Savages rendezője is magyar alkotó. Wootsch Gergelynek hívják, már régóta kint dolgozik Angliában. Nagy dolog számomra, hogy az én munkám is bekerült a legjobb hat közé, mivel így egy sor olyan szakemberrel, animációs rendezővel találkozhatom személyesen, akiket eddig távolról tiszteltem. Ilyen elérhetetlen példaképnek tűnt nekem mondjuk Nabil, vagy Hiro Murai, akiknek a munkáit szintén beválogatták.  Nagyon bejönnek a dolgaik, jó irányba terelik a műfajt. Szerencsére egyre több narratív klip készül, amik szerintem gyakran izgalmasabbak, mint a hagyományos imidzs klipek, hiszen önálló történettel, komoly képi megoldásokkal, abszolút filmes szemlélettel készülnek – foglalta össze szakmai véleményét és céljait Balázs, aki a londoni meghívással beteheti lábát „a nagyok szobájába”.

A „Re” című klip képi világáról korábban elmondta, hogy egy norvégiai utazás, a tenger az északi táj ihlette. Most arra is válaszolt, hogy került a filmbe egy animált szarvas: mindenképp szerettem volna egy szereplőt mozgatni az általam létrehozott képi világban. Nem akartam antropomorf figurát, tehát maradtak az állatok – mesélte Balázs. – A szarvas szintén a norvégiai élmények közé tartozik. Kocsival jártuk az országot és az út gyakran erdőkön át vezetett. Egyszer csak megláttam egy albínó rénszarvast. Szürreális élményt jelentett, pont olyan hangulata volt, mint a Csodaszarvas legendának. Adta magát a dolog, hogy ez legyen a filmemben szereplő élőlény. Nem kergettük, mint Hunorék, mégis Londonig vezetett – nevetett a rendező.


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •