Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Izgalmas előadás tanúi lehettek a minszki repülőtéren várakozó utasok. Egy maszkos balett-táncos szórakoztatta azokat, akik a Budapestre induló járatra várakoztak. Mint kiderült, a látványos produkcióval egy fiatal magyar táncos próbálta oldani a stresszt azokban, akik még csak most indultak el hazájukba a koronavírus terjedése miatt. 

061.hu

“Meglehetősen nehéz már olyan repülőjáratot találni, amely Budapestet is érintve közlekedik Nyugat-Európa felé. Én ugyan Litvániából szerettem volna eljutni Budapestre, de már csak Fehéroroszországon keresztül tudtam megoldani az utazást. Ez sem ment könnyen, a magyar konzulátus közreműködésének köszönhető, hogy én is haza tudtam jönni” – mondta Kovács Zsolt Vencel, a vilniusi operaház táncosa hozzátéve, majdnem egy egész napot várakozott a csatlakozásra Minszkben.

“Sok olyan művésszel, pilótával, stewardess-szel találkoztam a reptéren, akik éppen most utaznak haza valamelyik nyugat-európai nagyvárosba, mert megszűnni látszik munkájuk. Sőt, orvosokkal is találkoztam, akik a járvány idején is szolgálatot teljesítenek és most utaznak Olaszországba, Svájcba, Spanyolországba, Izlandra ahol  nagy szükség van rájuk. Más utasok viszont nemzetközi cégek alkalmazottjai voltak.”

“Egy valami azonban közös volt mindenkiben, ez pedig a bizonytalanság érzése. A jövőjük és egészségük miatt aggódó utasokban egy rögtönzött balett előadással próbáltam oldani a stresszt” – mondta a táncos.

Kovács Zsolt Vencel azt is hozzátette, nem ő az egyetlen, aki egy reptéren táncra perdült. Kínai balett-művészek és amerikai táncosok is ragadtak már reptéren és rögtönzött műsorral szórakoztatták az utasokat. A hetvenes-nyolcvanas években pedig a világ talán legismertebb táncosa, Rudolf Nureyev is rendszeresen azzal szórakoztatta a repülők utasait, hogy a felszállást követően is balett gyakorlatokat végzett, hogy a következő előadáshoz is megfelelő kondícióban tartsa magát.

A fiatal művész azt is elárulta, nem volt könnyű maszkban táncolni a minszki reptéren. Mint mondta: a balett az egyik legkeményebb sport. A levegővétel viszont igencsak nehézkes egy maszkban. A táncos a budapesti reptér elhagyása után azonnal otthonába ment és két hétig ki sem jön majd onnan. „Számomra most két dolog fontos. Az egyik, hogy megvédjek mindenkit az esetleges fertőzéstől, ezért most otthon maradok. A másik faladatom, hogy megtartsam kondíciómat ebben a mozgásszegény időszakban is. Ezért online balett órákra járok majd, pontosan úgy, ahogy azt mások is teszik. Ugyanakkor fontos, hogy tartsam családommal és barátaimmal a kapcsolatot, ha másként nem is, de legalább online” – írta.

Tervei között szerepel, hogy készítsen egy olyan filmet, amit a fizikai állóképesség és hangulat javítása érdekében nem csak a táncosok, de bárki használhat majd. Ilyen filmet készített Földi Lea, a Magyar Nemzeti Balett címzetes magántáncosnője is, aki mindenki számára megmutatja, hogy takarítás, kávéfőzés de még olvasás közben is tornázhatunk egészségünk megóvása érdekében.


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •