Átadták kedd este Brüsszelben az Európai Unió irodalmi díjait, amelyre idén a magyar Szvoren Edina Nincs, és ne is legyen című elbeszéléskötetét is érdemesnek tartotta a zsűri. A díj átvételekor Szvoren Edina arról beszélt, nagyon örül annak, hogy sok olyan közös probléma, kérdés van, amely a többi díjazottat is foglalkoztatja.

A magyar szerző mellett idén az osztrák Carolina Schutti, a francia Gaelle Josse, a horvát Luka Bekavac, az ír Donal Ryan, az olasz Lorenzo Amurri, a litván Undine Radzeviciute, a norvég Ida Hegazi Hoyer, a lengyel Magdalena Parys, a portugál David Machado, a szlovák Svetlana Zuchova, valamint a svéd Sara Stridsberg vehette át a díjat Navracsics Tibor kultúráért felelős uniós biztostól. A magyar biztos azt mondta: a kitüntetettek munkája az európai irodalom sokszínűségének bizonyítéka.

A magyar díjazott, Szvoren Edina 1974-ben született Budapesten. 1998-ban szerzett diplomát a Zeneakadémián, 2005 óta publikál rendszeresen, azóta több díjat és ösztöndíjat is elnyert. Első elbeszéléskötete Pertu címmel 2010-ben jelent meg, a második, amely az európai elismerést is elnyerte, két évvel később, 2012-ben a Palatinus Kiadónál. A magyar írók közül korábban 2009-ben Szécsi Noémi, 2012-ben Horváth Viktor kapta meg az elismerést.

Forrós: MTI 

Fotó: prae.hu