Az országimázs építésénél is ki kell használni a könnyűzenében rejlő potenciált, ezt segíti, hogy a magyar könnyűzene piacképes kezd lenni – mondta el a kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkár a Music Hungary zeneipari konferencia zárónapján, pénteken Egerben.

MTI

L. Simon László a könnyűzene és a kormány kapcsolatát taglaló beszélgetésen kifejtette, hogy a kormány jelentős támogatást fordít egyebek mellett a nagy könnyűzenei fesztiválok támogatására, de más kulturális rendezvényekre is annak érdekében, hogy az értékes produkciók eljuthassanak a közönséghez.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy a Cseh Tamás Program nemcsak beváltotta a hozzá fűzött reményeket, hanem jelentős értékteremtő szerepe is van a könnyűzenei életben. Véleménye szerint a program azért működik igazán jól, mert a politika nem szól bele. A fiatalok nem érzik “cikinek”, mert nincs semmilyen közös felülete a politikával.

L. Simon László a TAO-rendszerről azt mondta: arra ösztönzi az érintett kulturális szervezetek menedzsmentjeit, hogy folyamatosan tartsák a kapcsolatot a gazdasági élet szereplőivel és a gazdaság számára is fontossá tegyék, amit csinálnak. Hozzátette ugyanakkor: a TAO rendszere egyben csapdát is rejt, hiszen megnehezítheti a valódi mecenatúrát. Ezzel együtt az államtitkár nem támogatja a kivezetését.

Szó esett az áfa-csökkentés kérdéséről is. Az államtitkár rámutatott: óvatosan kell ezzel bánni, hiszen nem lehet egyszerre minden területen visszavágni az állami bevételeket. A kulturális életben több területen is alacsony az áfa-kulcs, további mérséklése csak fokozatosan lehetséges – tette hozzá.