Buda Anna Flóra 27 című animációs filmje nyerte a legjobb rövidfilmnek járó elismerést a 76. Cannes-i Filmfesztiválon. A magyar-francia koprodukcióban készült filmet 11 alkotás közül választották ki a kategóriában, a díjat a szombat esti díjátadó gálán jelentették be.

061.hu

Ebben a kategóriában utoljára 2014-ben versenyzett magyar film, pontosabban magyar-román koprodukciós alkotás: a kolozsvári születésű Szőcs Petra A kivégzés című filmje elnyerte az Arany Pálmát.

A Franciaországban élő Buda Anna Flóra tízperces alkotásának főhőse a 27. születésnapját ünneplő Alíz.

A cannes-i bemutatót követően a 27 című produkció júniusban a világ egyik legrangosabb animációs filmfesztiválján, Annecyban is megméreti magát, ahol ugyancsak a rövidfilmes versenyprogramban kapott helyet, ám még ezt megelőzően a hazai nézők is láthatják az alkotást a június 1-7. közötti Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon.

A cannes-i fődíjat Justine Triet francia rendezőnő Egy bukás anatómiája című filmjéért ítélték oda szombaton, így igazuk lett a Le Film Francais francia nyelvű szaklap által megkérdezett filmes újságíróknak, akik még a gála előtt az első helyre várták a művet. A film egy művészházaspár egyik tagjának halálát követő nyomozás és bírósági tárgyalás története.