Horváth Lili első mozifilmje, a Szerdai gyerek nyerte a legjobb mozgóképnek járó Arany Bengáli Tigris díjat a kalkuttai nemzetközi filmfesztiválon. November 14. és 21. között 61 országból 149 filmet vonultatott fel a fesztivál, amely India legfontosabb nemzetközi filmes eseményeinek egyike.

MTI

A szombat esti díjkiosztón az Arany Bengáli Tigrist Fehér Károly, a film producere és Vecsei Kinga főszereplő vették át. A magyar mozikban december 3-tól lesz látható a Szerdai gyerek a Wednesday Group forgalmazásában.

Az, hogy a miénktől ennyire távoli kultúrában is utat tör magának a Szerdai gyerek, döbbenetes és megható számomra. Azt remélem, a hazai közönség is szeretni fogja a filmünket

– reagált a hírre Horváth Lili, aki közben a stockholmi filmfesztiválon mutatta be alkotását.

A Szerdai gyerek hőse az állami gondozásból frissen kikerült 19 éves Maja (Vecsei Kinga), aki önsorsrontó hajlama ellenére azért harcol, hogy négyéves fia felügyeleti jogát megszerezze, mert nem akarja, hogy a gyerek sorsában a sajátja ismétlődjön meg. Önmagával folytatott küzdelmei egy váratlan lehetőséghez és egy szokatlan új szerelemhez vezetik. Maja, aki ahhoz szokott hozzá, hogy mindenben gyereke apja (Antal Zsolt) döntsön helyette, először találkozik olyan férfival (Thuróczy Szabolcs), aki bízik benne. A régi megszokásoktól azonban nem egyszerű szabadulnia.

A Szerdai gyerek sikere egy jórészt elsőfilmesekből álló fiatal kreatív csapat közös munkájának eredménye. Horváth Lili rendezőn és Vecsei Kinga főszereplőn kívül ez az alkotás a nagyjátékfilmes bemutatkozása többek közt Fehér Károly producernek (Popfilm), Szabó Dániel vágónak és Maly Róbert operatőrnek is. A Szerdai gyerek zeneszerzője Presser Gábor, hangmérnöke Várhegyi Rudolf, koproducere Henning Kamm és Pataki Ági.

Az alkotás a Magyar Nemzeti Filmalap és a Filmförderung Hamburg Schleswig-Holstein támogatásával készült, nyert már díjat A Karlovy Varyban és Cottbusban is.

Fotó: vs.hu