A főváros három fő egységének (Pest-Buda-Óbuda) egyesítésének 150. évfordulója alkalmából különleges, vonós hangszerekre átírt darabokból álló koncerteket láthat és hallhat majd a közönség, két alkalommal, a belvárosi Aranytíz Kultúrházban. A Magyar Vonóstrió fellépése mellett vetítésekkel és különböző művek ismertetésével is készülnek a szervezők.

A mai Budapest 1873. november 17-én jött létre és az első hivatalba lépő főpolgármester Ráth Károly volt, aki azzal kezdte munkásságát, hogy kiépítették a mai rakpartokat, de számtalan fejlesztés ekkor történt meg a fővárosban. Felsorolni is nehéz mennyi mindent köszönhetünk ennek a korszaknak. A reformkor hangulatát és teljesítményét is élteti ez a koncert, a mai Budapestet, mint a zene bölcsőjét fogja az érdeklődőknek bemutatni. A program első koncertje október 15-én, délután háromkor kezdődik az Aranytíz Kultúrházban (1051 Budapest, Arany János utca 10.). A második alkalom időpontja: 2023. november 26., 15 óra. A belépés mindkét eseményre ingyenes!

Műsor:

Dohnányi: Szerenád Op.10

Kodály: Intermezzo

Bartók: Duók (hegedű-brácsa változat)

Erkel: Palotás (Rudolf András átirata)

1. Strauss-Rudolf: Tavaszi hangok – keringő, Zillerthaler – keringő, Kirándulóvonat – gyorspolka

A Magyar Vonóstrió tagjai:

Szilvásy Viktória – hegedű

Rudolf András – brácsa

Maróth Bálint – cselló

A koncertet támogatja Belváros Önkormányzata. A hangverseny Budapest 15. emlékév részeként, a Fővárosi Önkormányzat és a Budapesti Művelődési Központ anyagi támogatásával valósul meg.