Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Elismerő oklevelet nyert Darvas Ferenc zeneszerző a Magyar Nemzeti Filmalap támogatással készült Utazás apánkkal című alkotásért a müncheni filmfesztiválon.

MTI

A német-román-svéd-magyar koprodukcióban készült alkotás Anca M. Lazarescu német-román filmrendező első mozifilmje, amelynek jelentős részét Magyarországon forgatták számos magyar szakember, köztük Szakács Györgyi és Szlávik Juli jelmeztervezők, valamint Sztevanovity Sandra díszlettervező részvételével. A film magyar koproducere Taschler Andrea (Mirage Film).

A magyar mozikban novembertől látható Utazás apánkkal (Die Reise mit Vater – That Trip We Took With Dad) története 1968-ban játszódik, amikor egy apa két fiával autós túrára indul a Német Demokratikus Köztársaságba (NDK), de épp belefutnak a prágai tavaszt leverő szovjet tankokba, és egy kelet-németországi táborba kerülnek, ahol választaniuk kell, hogy nyugatra szöknek vagy hazamennek a kommunizmusba. A szabadság kérdését körbejáró film igaz történeten alapul.

A fesztivál legjobb nemzetközi filmnek járó elismerését Aszgar Farhadi The Salesman című iráni drámája nyerte, melyben a nők a szívükkel oldják meg a problémákat. A film alternatív megoldásokat mutat be az olyan férfias stratégiákkal szemben, mint a bosszú és a megtorlás– indokolta döntését a zsűri, amely az 50 ezer euróval (15,8 millió forinttal) járó Arri/Osram díjról döntött.

A feltörekvő filmesek műveit díjazó Cinevision Awardot idén a katari-francia együttműködésben készült Divines című film kapta. Houda Benyamina rendező filmje a 16 éves Douna felemelkedését és bukását mutatja be, aki nem törvényes eszközökkel próbál kitörni egy francia kisvárosból.

A közönségdíjat a Nous trois ou rien (Mi hárman vagy senki) című film nyerte: a Kheiron rendezésében készült alkotás egy család Iránból menekülésének drámai történetét elmesélő vígjáték. A legjobb gyermekfilmnek Evi Goldbrunner és Joachim Dollhopf Auf Augenhöhe (Szemmagasságban) című, egy tízéves kisfiúról és kisnövésű apjáról szóló filmje kapta.


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •