Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Ők fektették le a mai napig uralkodó hollywoodi stúdió- és sztárrendszer alapjait: Zukor volt az első amerikai nagyjátékfilm producere, míg Fox a hangosfilm úttörője a tengerentúlon. Hosszú évek munkája után a Magyarok Hollywoodban könyvsorozat részeként jelenhet meg először magyarul Hollywood magyar alapítóinak – Adolf Zukor és William Fox önéletrajzi kötete.

061.hu

„Nagy öröm és büszkeség, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumának közreműködésével végre hazatérhetett az itthon korábban magyarul soha ki nem adott két önéletrajzi regény” – mondta könyvbemutatón az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszter-helyettese Rétvári Bence.

Zukor Adolf, a Paramount Pictures alapítójának, az amerikai filmgyártás atyjának önéletrajzi kötete, a The Public Is Never Wrong 1953-ban jelent meg, most A közönség sohasem téved címmel jelenik meg itthon.

Fried Vilmos, ismertebb nevén William Fox, a 20th Century Fox alapítójának, a hangosfilm úttörőjének életrajzi regénye Upton Sinclair presents: William Fox 1933-ban jelent meg, most Upton Sinclar bemutatja: William Fox címmel kerül a magyar olvasók elé.


„Ők fektették le a mai napig uralkodó hollywoodi stúdió- és sztárrendszer alapjait. Zukor volt az első amerikai nagyjátékfilm producere, míg Fox a hangosfilm úttörője a tengerentúlon. Filmjeik nyerték el a filmtörténelem első Oscar szobrait 1929-ben. Zukor életművéért húsz évvel később, 1949-ben is kapott egy tiszteletbeli Oscar-díjat, a szobron ennyi állt: “az amerikai játékfilm atyja”. Jelentőségük nem csupán az amerikai film, de az amerikai identitás formálásában is tetten érhető”

– hangsúlyozta Rétvári Bence.

Takó Sándor, a kötetek kiadója, szerkesztője kiemelte: „A két kötet a Magyarok Hollywoodban induló könyvsorozatunk keretében jelenik meg. A munka a két életmű hazahozatalával nem befejeződött, inkább elkezdődött, a sorozat keretében több további kiadványon is dolgozunk. Közülük is kiemelném a jövő évben megjelenő Hollywood és a magyarok című ismeretterjesztő kötetünket.”

Kollarik Tamás, a kötetek szerkesztője, ötletgazdája Egri Lajos: A drámaírás művészete című legendás mű után újabb kiemelten fontos kulturális érték hazahozatalán dolgozhatott. Kollarik szerint a két életút és életrajz messze túlmutat személyes sorsok bemutatásán, komoly tanulságokat hordoz, összekötnek kultúrákat és nemzeteket. “Ami Liszt és Bartók a zenében, Kubala és Puskás a labdarúgásban, az Zukor és Fox az egyetemes filmkultúrában. Magyar földön születtek, kulcsfontosságú szerepet játszottak Hollywood „feltalálásában”, és életük végéig büszkén vallották magukat magyar amerikainak, nem elfeledkezve a gyökereikről” – húzta alá Kollarik Tamás.


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •