Ha a főváros klasszikus báli szezonjáról van szó, akkor semmiképp nem feledkezhetünk meg a Nemzetstratégiai Kutatóintézet által szervezett Budapesti Székely Bálról, amelyet idén kilencedik alkalommal tartanak meg a belvárosi Vigadó patinás falai között február 18-án. A bálra ugyan a belépők mind elfogytak, de a támogatói jeggyel hozzájárulhatunk a rendezvény jótékonysági akciójához, amely 2023-ban a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesületének és a Beregszászi Horváth Anna Gimnáziumnak gyűjt.

LSZF- 061.HU

Az első bált még 2014-ben tartották meg azzal a céllal, hogy erősítsék, és fejlesszék Székelyföld és az anyaország kapcsolatát, és segítsék a rászorulókat. A bál programja és a vacsora menüje hagyományosan egyaránt a székely tradíciókra épül. Az este egyik kiemelkedő programja a Tiszteletbeli Székely cím átadása, ezt a titulust a  Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, Szász Jenő találta ki még a 2004. december 5-i, kettős állampolgárságról szóló népszavazás után. „A kitüntetéshez két módon lehet hozzájutni: egyrészt a címet az anyaországiak maguk kérelmezhetik, ahogyan a székelyek a külhoni magyar állampolgárságot, másfelől pedig ajánlhatnak személyeket Székelyföld legszimbolikusabb címének kiérdemlésére. A kitüntetést olyan anyaországi személyek vehetik át, akik erejükön felül tettek a székelyföldi magyarság érdekében “– mesélte Szász Jenő portálunk kérdésére.

Szász Jenő, az kutatóintézet elnöke

Az intézet vezetője kifejtette, hogy a címet akkor álmodta meg, amikor 2004. december 5-én a gyalázatos emlékű népszavazáson kevés volt a kettős állampolgársághoz az igenek száma. “Ezzel is kifejezzük az együvé tartozás természetességét, a kezdeményezés frappáns válasz volt a Gyurcsány Ferenc vezette baloldal kampányára, akik nem támogatták, hogy a külhoni magyarok kettős állampolgársághoz juthassanak. Orbán Viktor a népszavazás kudarca után az eredményváró rendezvény helyszínén azzal bíztatott, hogy mégiscsak az „igenek” voltak többségben. A népszavazás másnapján fogalmazódott meg a gondolat, hogy illendő választ adjunk az eredményre” – jegyezte meg Szász Jenő, aki ekkor hívta életre a tiszteletbeli székelyek mozgalmát. Később ehhez csatlakozott Kelemen Levente, oklándi unitárius lelkipásztor is, aki majd három éve hunyt el.

A bál minden évben jótékonysági akcióval kívánja segíteni a rászoruló külhoni honfitársakat. Szász Jenő, aki 2022 novembere óta az orosz–ukrán háború nemzetpolitikai hatásainak stratégiai elemzéséért és nyomon követéséért felelős miniszteri biztos pozíciót is betölti úgy gondolja, hogy nem lehet más a támogatott ebben az esztendőben, mint a háború által sújtott kárpátaljai magyarság. “A Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesületével és a Beregszászi Horváth Anna Gimnáziummal is évek óta kapcsolatban vagyunk. Mivel ismerjük a helyzetüket, még célozottabban tudunk nekik segíteni. Azzal, hogy a bál idei karitatív megmozdulásával ezt a két intézményt célozzuk meg, a kárpátaljai közösségünket emeljük a fókuszba. Így gyakorlatilag a társadalomnak, az anyaországnak az amúgy is meglévő figyelmét, az együttérzést, az együvé tartozás élményét, és az ebből fakadó felelősségtudatot erősítjük.”

Az esemény kulturális programjában is képviselteti magát Kárpátalja, ugyanis fellép a Sodró Együttes. A banda 2014-ben alakult azzal a céllal, hogy a térségben  tovább örökítse az autentikus magyar népzenei és néptánc örökséget, és népszerűsítse a táncházmozgalmat. Az együttes öt éve szervez állandó táncházakat, valamint folkkocsma programot többek között Beregszászon és Ungváron, amely az évek során a vidék táncházi bázisává alakult. Véleményük szerint a néptáncnak és népzenének identitás erősítő és közösségteremtő ereje van. Az este persze bővelkedik sztárfellépőkben, ugyanis Sáfár Mónika színésznő, Bogányi Gergely zongoraművész és tanítványa, Veress Ábel is színpadra lépnek, de Mága Zoltán hegedűvirtuóz is andalító minikoncertet ad. Idén sem maradhat el a divatbemutató, ugyanis Hampel Katalin tervező alkotásai is bemutatkoznak, a talpalávalót pedig Olti Attila és zenekara húzza majd. A bál fővédnöke idén is Kövér László, az Országgyűlés elnöke.

A helyszínválasztás kapcsán Szász Jenő portálunknak kiemelte: “most már jó néhány éve visszajárunk a Vigadóba. A székelyföldi magyarság a Kárpát-medence keleti végén él, fogalmazhatnék úgy is, hogy területileg mégiscsak peremvidéke a Kárpát-hazának. Így a helyszínválasztással is fontos üzenetet kívántunk megfogalmazni, miszerint a peremvidéken élő székelyek nemzetünk szerves részét képezik, fontos történelmi feladatuk, küldetésük volt, és van ma is. Így, ha már bált szervezünk az ő tiszteletükre, akkor azt nem a peremvidéken tesszük valahol, hanem éppen Magyarország, sőt Budapest szívében.”