Budapesten tartotta kilencedik ülését a magyar-flamand vegyes bizottság szerdán, a tanácskozáson arról is szó volt, hogy lehetséges együttműködési terület a lerombolt iraki műemlékek közös helyreállítása.

MTI

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) közleményében kifejtették: az ülésen a bizottság társelnökei, Mikola István biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkár, valamint Koen Verlaeckt, a flamand külügyminisztérium főtitkára méltatta a testület húszéves működését és azt, hogy a bizottság kiváló intézményi keretet biztosít a magyar-flamand kapcsolatok fejlesztéséhez.

Mikola István hangsúlyozta: a magyar-belga gazdasági kapcsolatok tekintetében Flandria kiemelt szerepet tölt be, a magyarországi belga beruházásokon belül meghatározó arányú a flamand tőke jelenléte, és mintegy száz vállalat egymilliárd eurót meghaladó összegben fektetett be az országban. A gazdasági kapcsolatok fejlődése szempontjából örvendetes lenne, ha magyar befektetők és exportőrök is megjelennének a flamand piacon – mondta az államtitkár.

Mikola István arról is beszélt, hogy lehetséges az együttműködés a lerombolt iraki műemlékek helyreállításában is. Magyarország a biztonsági helyzet kedvezőre fordulása után kész támogatni a károk felméréséhez, a műemlékek helyreállításához szükséges munkálatokat egy az UNESCO keretein belül megvalósuló együttműködésben, Flandriával közösen.