A Kolozsvári Állami Magyar Színház Hamlet-előadásával április 20-án kezdődik a 8. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM); a május 8-ig tartó fesztiválon 16 produkciót, a magyar mellett francia, olasz, görög, orosz, ukrán, lengyel, cseh, lett, litván, bosnyák és vietnámi előadást láthat a közönség a Nemzeti Színházban.

061.hu

A kultúra mint nyugtató, mint ajzószer

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár a színházi találkozó hétfői budapesti sajtótájékoztatóján kiemelte: a kultúra alkalmas arra, hogy az élet újraindításának motorja legyen egy pandémiás időszak lefelé ívelő hullámánál.

“A kultúra gyógyszer: néha nyugtatószer, néha ajzószer. És most, amikor a járvány ötödik hullámának a csúcspontján is túljutottunk, a kultúrának mindig más szerepe van ebben. Amikor benne vagyunk, akkor nyugtató kell, a lelki egyensúlyunkat biztosítani, amikor kifelé megyünk belőle, akkor pedig ajzószerként kell működnie”

-mutatott rá az államtitkár, hozzátéve mi, magyarok alkalmasak vagyunk arra, hogy olyan rendezvényeket, világrendezvényeket tartsunk, amelyek bebizonyítják azt, hogy a kultúra igenis alkalmas arra, hogy a pandémiás időszak lezárásánál, lefelé irányuló hullámánál az életet újraindítsa. Ilyen lesz a 8. MITEM is, egy fesztivál amely miatt érdemes Budapestre érkeznie a világ legjobb művészeinek. 

Borsos Beáta, a Nemzeti Artista- Elõadó- és Cirkuszművészeti Központ ügyvezetõ igazgatója és Fekete Péter, az Emberi Erõforrások Minisztériumának kultúráért felelõs államtitkára

“A Nemzeti Színház egy igazi világszínházzá nőtte ki magát”

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, lassan egy évtizede, hogy a Nemzeti Színházat, a nemzeti színjátszást, a magyar színházi életet próbálják a nemzetközi vérkeringésbe bekapcsolni, mint fogalmazott, a 2023-as Nemzetközi Színházi Olimpia pedig jutalom az elmúlt évtized munkálkodásaiért, bizonyíték arra, hogy jó csapattal valóban képesek a legmagasabb szinten kiszolgálni az ide érkező színházakat.

“Mindig is egyfajta nemzetköziségben gondolkodtunk, abban, hogy ki kell nyitni a színházat, hogy nemzetközi szinten kell megmérettetnünk. Ha csak ezt az évadot nézem, egy norvég rendező rendezett a színházunkban, most spanyol, hamarosan orosz és görög kolléga fog itt dolgozni, szóval a Nemzeti Színház egy igazi világszínházzá nőtte ki magát”

-hangsúlyozta Vidnyánszky Attila, hozzátéve, a cirkuszművészet mellett az idei évben a táncművészet és a bábművészet is kiemelt helyet kapott a programban.

Színház, cirkusz, táncszínház

A MITEM idei programjáról az igazgató elmondta: régi barátok, nagymesterek, köztük Valere Novarina, Theodórosz Terzopulosz, Rimas Tuminas, Alvis Hermanis és új alkotók is megjelennek az idei programban, amelyben az idén először vietnámi és bosnyák előadás is szerepel. Alessandro Serra olasz rendező előadásával pedig Vidnyánszky Attila véleménye szerint egy új nevet fog megjegyezni a magyar színházi világ. Mint mondta, amit ő képvisel, az a legkorszerűbb, legizgalmasabb, újító, kísérletező színházi nyelv.

Kitért arra, hogy Vietnamból érkezik egy cirkuszi produkció, az A O Show, amely a Fővárosi Nagycirkusz szervezésben látható május 5. és 8. között hat alkalommal. A cseh Drak bábszínház a nonverbális, bűvészmutatványok sorozatából felépített Georges Mélies utolsó trükkje című alkotással érkezik a fesztiválra. Emellett a táncművészet is megjelenik a programban: a Bozsik Yvette rendezte, Matei Visniec drámája nyomán készült Bohóc kerestetik című darabot láthatja a közönség.

Az idei találkozón Valere Novarina Az árnyak játéka című darabját is láthatja a közönség. A moszkvai Vahtangov és a szentpétervári Alekszandrinszkij Színház is visszatér a MITEM-re. A Vahtangov Állami Színház a Rimas Tuminas rendezte Háború és béke című produkciót mutatja be, a szentpétervári társulat pedig a Valerij Fokin rendezte Ma. 2016-… című előadást játssza a találkozón.

Kulcsár Edit, a MITEM főszervezője és Bozsik Yvette, rendező-koreográfus

A Rigai Új Színház és Alvis Hermanis rendező az Oblomov című regény adaptációjával vesz részt a fesztiválon, továbbá visszatér az athéni Attisz Színház is az Ámor című előadással, amelyet Teodórosz Terzopulosz rendezett. Oskaras Korsunovas litván rendező vilniusi színháza először látható a fesztiválon: Viripajev Delhi tánc című művét adják elő, míg a zakopanei Witkacy Színház Stanislaw Witkiewicz Egy kétfejű borjú metafizikája című darabját játssza. Visszatér Kijevből az Ivan Franko Nemzeti Dráma Színház társulata, ezúttal Dalolj, Lola, dalolj! címmel mutat be produkciót, amely Heinrich Mann Ronda tanár úr című regénye és A kék angyal című film alapján született. Látható lesz Agata Duda-Gratz rendezése a litván Klaipéda Drámai Színház előadásában, és az Emlékszel még Doli Belre? című, Kokan Mladenovic rendezte produkció, a szarajevói Kamerni Teatar 55 előadása. A Tompa Gábor Hamlet-rendezésével nyíló programsorozatot egy táncelőadás, a Kaleidoszkóp – Hommage á Bartók Béla című est zárja.

A Madách Nemzetközi Színházi Találkozó programját ebben az évben is színesítik különböző szakmai kísérőrendezvények.

Fotók: MTI/Eöri Szabó Zsolt