Cicanadrág, rövid, kócos haj, hatalmas bizsuk. Fűző, szatén kesztyű, gyöngysor, Marilyn Monroe-haj. Csúcsos melltartó, göndör szőke fürtök, fekete szemöldök. Lakk kezeslábas, feszes fonat, sötét rúzs. Fekete haj, fekete ruha, sápadt arc. Cowboy kalap, kopott farmer, aranyszőke haj. Tornadressz, harisnya, körömcipő. Csak pár emblematikus look a sok közül, amelyek átrajzolták a fashion- és a poptérképet – az összes imázs ugyanahhoz az emberhez vezet. Az énekesnőhöz, pop-, és stílusikonhoz, aki íróként, üzletasszonyként, filmrendezőként és divattervezőként is kipróbálja magát. Semmitől sem riad vissza, egy ellensége van csupán: az idő. Ma ünnepli 60. születésnapját Madonna, aki egyszer azt mondta: “azt tervezem, hogy én leszek az évszázad egyik legnagyobb szupersztárja.” Alább 10 bizonyíték, hogy a terv sikerült.

MM – 061.hu

Rekordok könyve. A Hung Up című dal a toplisták első helyén szerepelt Irakban, Litvániában, Argentínában, Ausztráliában, Belgiumban, Brazíliában, Bulgáriában, Kanadában, Chilében, Kolumbiában, Dániában, Észtországban, Faroe Islandson, Finnországban, Németországban, Hondurasban, Magyarországon, Indonéziában, Izraelben, Japánban, Lettországban, Libániában, Luxemburgban, Máltán, Macedóniában, Mexikóban, Hollandiában, Norvégiában, a Fülöp-szigeteken, Lengyelországban, Romániában, Oroszországban, Szlovéniában, Spanyolországban, Svédországban, Svájcban, Törökországban,m Ukrajnában és Nagy-Britaniában, ezzel pedig bekerült a Rekordok Könyvébe.

Super Bowl. Madonna 2012 februárjában lépett fel a Super Bowl félideji show-jában, amelyhez segítségül volt a Cirque du Soleil és Jamie King kreatív rendező, a show-ban közreműködött az LMFAO, Nicki Minaj, M.I.A. és Cee Lo Green is. A 114 millió néző által megtekintett fellépése minden idők legnézettebb félidei show-ja lett a Super Bowl történetében, többen nézték az énekesnő produkcióját, mint magát a játékot.

Zseni. Madonna 140-es IQ-val rendelkezik. A West Middle Schoolban fiatalon ismertté vált társai körében a teszteken elért kimagasló eredményei miatt. A 140-es IQ-ját alátámasztja a 40 évig sikeresen építgetett karrierje.

Halhatatlan. 2008-ban a New York-i Waldorf Astoria Hotelben Madonnát is beiktatták a Rock and Roll halhatatlanjai közé. Mellette Leonard Cohent, a Dave Clark Five együttest, John Mellencampet, a Venturest és Little Waltert érte a megtiszteltetés. Az énekesnőt Justin Timberlake köszöntötte a ceremónián.

Fotó: Pinterest

Az író. Madonna nem csak énekesnőként, íróként is kipróbálta magát. A magyarul is megjelent könyveiben gyakran ősi kabbalisztikus tanmesék újraértelmezett változatai is helyet kapnak. Madonna egy egészen új oldalát mutatta meg a világnak, amikor virágos ruhában, szemüveggel az orrán olvasott fel a gyerekközönségnek londoni könyvesboltokban. Kötetei a New York Times sikerlistájának első helyén debütáltak, és több mint félmillió példányban fogytak el világszerte. Angol rózsák című sorozata a barátnők közötti féltékenykedésről szól, a Mr. Peabody almái pedig a rosszindulatú pletykák és az ítélkezés következményeit mutatja be.

Fotó: todayinmadonnahistory.com

A rendező. Harmadik alkalommal – a 2011-es Filth and Wisdom és a 2011-es W.E. – Országomat egy nőért című film után – ül a rendezői székbe Madonna. A film Michaela DePrince Sierra Leone-i balett-táncos történetét dolgozza fel és DePrince és anyja 2014-es bestsellerét veszi alapul, ami Taking Flight: From War Orphan to Star Ballerina címmel került a boltokba. Az afrikai táncos Sierra Leonéban született, de apját a felkelők 3 éves korában megölték, biológiai anyja egy héttel később vesztette életét az éhségtől és a láztól. Három testvére szintén fiatalon meghalt, a nagybátyja pedig egy árvaházba vitte, ahonnan egy amerikai, tizenegy gyerekes család fogadta örökbe. Nevelőszülei felismerték a tehetségét, és Michaela DePrince New Yorkban tanult táncolni, 17 évesen már Dél-Afrikában debütált. Azóta szerepelt egy balettos dokuban és Beyoncénak is dolgozott. „Ez egy különleges lehetőség, hogy a figyelmet Sierra Leonéra tereljük, és Michaela lehet azoknak az árváknak a hangja, akik mellette nőttek fel. Megtiszteltetés, hogy én kelthetem életre a történetét“ – fogalmazott Madonna.

Michaela DePrince és Madonna (Fotó: est.hu)

A divattervező. 2010-ben indult Madonna Material Girl névre keresztelt márkája, amely alatt tizenéveseknek tervezett divatcikkeket kezdett el forgalmazni, a 2011-ben induló Truth or Dare nevű divatmárkával viszont már a huszonhét és ötven év közötti nőket célozta meg. Elsősorban cipők, táskák, fehérneműk, és parfümök szerepeltek márkájában, amelyet az Iconix partnervállalkozással együtt indított, és amelyben lánya, Lourdes is segédkezett.

Madonna és lánya, Lourdes (Fotó: irishmirror.com)

Fitneszklub-hálózat. Madonna Hard Candy Fitness néven – utalva ezzel a 2008-ban megjelent tizenegyedik stúdióalbumára a Hard Candyre, – egy sor fitneszközpöntot nyitott a világ minden táján, többek között Berlinben, Mexikóvárosban, Moszkvában, Rómában, Sydneyben és Torontóban is. A termeket a legkisebb részletekig Madonna ízlésének és elképzeléseinek megfelelően rendezték be az edzőtermek többek között jóga és capoeiraórákat is kínálnak, a testedzés után pedig luxus szaunában és gőzfürdőben relaxálhatnak a klubtagok.

Fotó: urbantoronto.ca

Madonna, a legófigura. 2008-ban legófigurát mintáztak Madonnáról a legóemberkék 30. születésnapja alkalmából. A jubileum kapcsán nem csak az énekesnőt örökítették meg műanyag figuraként, hanem David és Victoria Beckham-et, Amy Winehouse-t, Brad Pitt-et és Angelina Jolie-t is.

Fotó: soundsblog.it

Az adakozó. Madonna adománygyűjtéssel ünnepli 60. születésnapját. A beérkező összeg a 60hoz kerül, és az énekesnő elmondta, hogy minden egyes felajánlott dollárt közvetlenül a gyerekek étkeztetésére, iskoláztatására, öltöztetésére és egészségügyi ellátására fordítanak. „Továbbra is rendíthetetlen elkötelezettséget érzek az iránt, hogy szerető otthont biztosítsak a kiszolgáltatott helyzetű gyerekek számára. Születésnapomra nem is tudnék jobb ajándékot elképzelni, mint hogy kapcsolatot teremtsek a globális családom és ezen gyönyörű ország, valamint annak leginkább segítségre szoruló gyermekei között” – mondta az énekesnő.

Fotó: scmp.com