Bár lassan az évad végéhez közeledünk, a Zene Lelkéről elnevezett kamarazenekar májusra is felejthetetlen koncertélményt tartogat. Sergej Nakarjakov és Perényi Miklós után az Anima Musicae Grandioso bérletének következő, egyben utolsó hangversenyén Baráth Emőkével lép színpadra az együttes.

A május 16-i koncert vendégszólistája a világ legrangosabb koncerttermeinek – mint például a Musikverein, a Carnegie Hall, vagy a Théâtre des Champs-Élysées – ünnepelt művésze, olyan kiváló barokk együttesekkel dolgozik rendszeresen együtt, mint az Il Pomo d’Oro, az Europe Galantea, I Barocchisti, valamint Philippe Jaroussky és az Ensemble Artaserse állandó partnere. 2011-ben Junior Príma, 2021-ben pedig Liszt Ferenc-díjjal tüntették ki. Az Anima Musicae Kamarazenekarral közösen Beethoven ,,Ah! Perfido” („Ó, hűtelen…”) koncertáriáját adják elő a Zeneakadémia Nagytermében. A drámai műben egy fiatal, elhagyott nő dühe és kétségbeesettsége jelenik meg. Ellentétes érzelmek kavarognak a férfihoz szóló dallamokban: a nő előbb az égiek általi megbüntetését jövendöli meg, majd kegyelmet kérve szerelmének, felajánlja saját halálát, végül elkeseredettségében irgalomért könyörög.

A tomboló érzelmekkel teli koncertáriát tökéletesen keretezi a koncert többi zeneműve is: Bartók Divertimentojával indítja hangversenyét az Anima Musicae Kamarazenekar, mely a vonószenekari repertoár talán egyik legsikeresebb alkotása, ugyanakkor címével ellentétben nem csak szórakozást ígér: keletkezésekor a II. Világháború vészjósló közelsége mély, már-már tragikus mondanivalóval jelenik meg a három tételes kompozícióban. A koncertáriát követően, a szünet után Csajkovszkij eredetileg szextettre írt Firenzei emléke hangzik el az Anima Musicae előadásában. A szenvedélyek, magával ragadó érzelmek ebből a műből sem hiányoznak, főleg a kibővített, kamarazenekari előadásban. Az eddigi évek egyik legszínesebb zeneakadémiai koncertsorozatát álmodta meg az Anima Musicae Kamarazenekar, mely utolsó estjén, május 16-án Baráth Emőkével koronázza meg a sikeres szériát.

Program:
Bartók Béla: Divertimento Sz.113
Ludwig van Beethoven: Ah, perfido! – koncertária, op. 65
– szünet –
Pjotr Iljics Csajkovszkij: Firenzei Emlék op.70
Közreműködik: Baráth Emőke – ének, művészeti vezető: G.Horváth László

További információ: https://www.animamusicae.hu/concerts/grandioso-brlet-3-barth-emke-s-