Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

A nyár és a fesztivál szezon elindulásának első hírnöke már tizenhárom éve az ingyenes Belvárosi Fesztivál, amelyet idén május 24 és 26 között rendeznek meg. A magyarországi városi rendezvények legnagyobbika immár az egész V. kerületet behálózza számos kísérő programmal, koncerttel, kulturális megmozdulással. Így portálunk most kiválogatta a több helyszínen zajló BelFeszt legígéretesebb eseményeit. 

061.hu összeállítás

1. Belfeszt Irodalmi Színpad- Vigadó tér

Két nap irodalom a BelFeszten a Hadik Kávéház és a Margó Irodalmi Fesztivál szervezésében. A korábbi évek sikeres irodalmi programjai után önálló színpadot kap a kortárs magyar irodalom a legnagyobb belvárosi fesztiválon. Beszélgetések, versek, felolvasások és dalok a Vigadó téren.

Május 25., szombat

17:30 Margó Extra: Zacher Gáborral beszélget Valuska László

19:00 Simon Márton és iamyank (Live Act)
Az őszi Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásáron, szerzővel Valuska László beszélgetett, közreműködött iamyank. Simon Márton harmadik kötete egy olyan belső monológ felvétele, amelyből az ébrenlét cenzorai még nem vágták ki a mindennapokat folytonos ostrom alatt tartó irracionalitás. Az emberi beszédet meg-megrepesztik a természet és a technológia szívhangjai

20:30 Závada Péter és Ratkóczi Huba
A műsorban Ratkóczi Huba elektroakusztikus- és basszusgitáron játszik. A hangszereket “effekt-padokba” és “loopstation”-ökbe köti be, így egy repetitív-meditatív, pszichedelikus blues hangzást produkál. Az elhangzó verseket Závada Péter erre a kísérleti jellegű zenére írta.

Május 26., vasárnap

16:00 Budapest Show Kórus
A Budapest Show Kórus 11 éves múlttal rendelkező könnyűzenei feldolgozásokat éneklő, fiatal felnőttekből álló vidám társaság. Tagjaink az élet különféle területein tanulnak vagy dolgoznak (a jogásztól a cukrászon keresztül a tájépítészig), de egyvalami mindannyiunkban közös: a zene szenvedélyes szeretete. Repertoárunkban a könnyűzene sokféle ága megtalálható: pop, rock, musical, jazz, gospel, spirituálé, filmzene, és még sok meglepetés, mindez mozgással és tánccal fűszerezve, élőzenei kísérettel.”

17:00 Margó Extra: Máté Gáborral beszélget Ott Anna

18:30 Babiczky Tibor és Apey

20:00 Libikóka – Grecsó Krisztián és Hrutka Róbert műsora
Az ismert író és a népszerű zeneszerző közös estjén anyáink, apáink történetei kerülnek elő. Úgy, ahogy régen, társaságban volt szokás, dalban, mesében mondva el. Zene, irodalom és színház találkozása az este, új írások és a szerzők közös dalai. Műhelytitkok és songok a Játszótér című Grecsó-Hrutka zenés darabból, és persze anekdoták, melyek nem a sublótba valók.

2. Gyereknapi Pici Piac a BelFeszten- Szabadság tér

Különleges gyereknapi Pici Piac a Belvárosi Fesztivál keretein belül: a város legmenőbb baba-mama-gyerek dizájner vására rengeteg szuper gyereknapi programmal összekötve! A Pici Piacon több mint 50 tehetséges magyar tervező gyönyörű szép hazai termékeivel vár, kifejezetten kismamáknak, gyerekeknek, babáknak. A vásárra és a BelFeszt többi programjára is INGYENES a belépés. Időpont: 2019. május 26. vasárnap 9-től 18-ig.

3. Csík Zenekar- 05.25 20:00, Erzsébet tér 

Kevés zenekar mondhatja el magáról, hogy már 30 éve töretlen erővel, az idő, a divatok múlásával nem törődve, a nehézségeket leküzdve, a sikereket ügyesen kezelve létezik és dolgozik, nos, ez a Csík zenekar, akik ingyenes koncertet adnak a BelFeszten is.

A zenekar vezetőjével készült interjúnkat ITT olvashatjátok.

4. Gasztro Belfeszt a Piacon

A Belvárosi Fesztivál kísérőeseményeként szombaton este 22:00 óráig, vasárnap pedig 11:00-16:00 óra között lesz a Gasztro Belfeszt a Belvárosi Piacon az alábbi ingyenes programok mentén:

Május 25. (szombat)

12:00 – 15:00 Jó ebédhez szól a nóta a Belvárosi Cigányzenekarral: a legnépszerűbb piacnap a szombat, ezúttal élőzene mellett ebédelhetnek a vendégek.
18:00 – 21:00 Jazz Dining Szakcsi Lakatos Béla zongoraművésszel: laza hangulatú gourmet vacsora a csarnok éttermeiben.

Május 26. (vasárnap)

12:00 – 14:00 Látványfőzés: spárga + a szezon a tányéron: kóstolóval egybekötött örömfőzés a ház “sztárjaival”, Szabó Győzővel és Bíró Lajossal, valamint Fehér Gábor (ESCA) és Mede Ádám (Laurel) vendégséfekkel, Mautner Zsófi ‘Chili&Vanília’ és Jókuti András ‘Világevő’ közreműködésével.

11:00 – 16:00 Vasárnapi pezsgős spárga brunch: a Belvárosi Piac neves séfjei izgalmas fogásokkal készülnek az ebédre érkezőknek.

Fotó: Horváth Péter Gyula

5. Vad Fruttik- május 24, 20:30 Szabadság tér 

Az egyik legkedveltebb koncertzenekar, a Vad Fruttik együttes zenéjüket popzenének vallják, de más stílusokból is gazdagon használnak fel a kellemes hangzás elérése érdekében. A 1996-ban alakult zenekar 2005-ben lett országosan ismert. Első stúdióalbumuk 2006-ban jelent meg Rózsikámnak digitálisan címmel, majd két év múlva újabb lemezt adtak ki (Egy éjszaka Bohémiában), amit 2010-ben a Fénystopposok című album követett. 2009-ben és 2011-ben Fonogram-díjra jelölték őket.

Vezető kép: MTI Fotó: Mohai Balázs


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •