Megváltozhat a londoni Big Ben harangjátékának hangzása az óratorony felújítása után – figyelmeztettek brit kutatók, akik a közelmúltban lézer vibrációs leképezést végeztek, hogy kiderítsék, hogyan hozza létre a 13,5 tonnás harang jellegzetes hangját. Az óratornyot és 158 éves óraszerkezetét három évig tartó nagyszabású felújításnak vetik alá.

MTI

A Leicesteri Egyetem kutatói azonban arra figyelmeztettek, hogy a korom és a szennyeződések eltávolítása, vagy a harangon lévő repedés kijavítása, valamint a toronyszerkezet renoválása, a harang tartószerkezetének kijavítása a harangjáték hangzásának megváltozását idézheti elő. A Big Bent soha nem hangolták fel, ezért a restaurátorok a jövőben arra törekedhetnek, hogy a harang olyan hangzást adjon, ahogy azt annak idején tervezői akarták. Egyelőre azonban nincs terv a haranghangolásra.

Amikor a harangot a toronyba illesztették, a harangnyelv túlságosan nagy volt, és megrepesztette a harang testét, ezért van sajátosan hamis hangja a Big Bennek. 1859-es működése óta soha nem volt tiszta a harangjáték. “A Big Ben hangzása páratlan, számos különböző frekvenciából áll, amelyeket könnyű azonosítani, amikor meghalljuk a hírekben vagy a rádióban. Mindannyian jól ismerjük ezt a hangzást” – magyarázta Amy Stubbs, a Leicesteri Egyetem tudósa.

Ha bármit változtatunk a harangon, az megváltozatja a hangot, például a repedés hatással van arra, ahogyan rezdül. Emiatt hamis a hangja, amit például nem mondhatunk el a Szent Pál székesegyház harangjáról” – tette hozzá. “Soha nem hangolták fel, és ha elvégeznénk bármilyen hangolást, vagy kivennénk belőle bármilyen fémet, a hangzása megváltozna. Ha nagyon piszkos, letakaríthatják róla a kormot. És ha átépítik a haranglábat, az hatással lesz a harangot mozgató szerkezetre. Ha megváltoztatjuk a harangnyelv ütésének erejét, másképp fog rezegni, és megváltozhat az is, milyen hosszú a harangjáték” – fejtegette a szakember a The Daily Telegraph című brit napilap honlapján.

A brit parlament alsóházának szóvivője a felvetésekkel kapcsolatban közölte, hogy nincs szándék a harang repedésének kijavítására, mivel az adja a Big Ben jellegzetes hangját. 150 éve alatt harmadszor fog elnémulni Londonban az óratorony, az 1976-os felújításnál kilenc hónapig, a 2007-esnél hat hétig nem hallották a hangját. A mostani felújítás ki fog terjedni az óraszerkezetre, a torony falazatára és a tetőre, a haranglábra és a tartószerkezetre.

fotó:travelandleisure.com