Bármit is gondoljunk a székely életérzésről, az biztos, hogy csak pozitív élményekkel távozhat a város első, kimondottan az erdélyi magyar kultúrát “házhoz szállító” Transylvania Sörházból, amely vendéglő és egy kellemes találkozóhely is egyben. A modern, de a hagyományos értékeket képviselő hely kuriózumnak számít a helyi szcénában. 

DEZSE BALÁZS – 061.hu

Már néhány hónapja várja vendégeit Budapest első, Kosztolányi Dezső téren található “székely kocsmája”, amely bár modern hangulatoit áraszt, mégis maximálisan képviseli az erdélyi magyar értékeket. A sörökre specializálódott Transylvania Sörházban a különleges italok mellett nagy hangsúlyt helyeztek a tradicionális ételekre, a tekintélyes adagokra és a hangulatra is. 

transylvania sörház Székely kocsma 2016.10.26. Fotó: Horváth Péter Gyula

Fotó: Horváth Péter Gyula

A kívülről nem túl feltűnő hely a kora délutáni órákban még üres, később azonban megtelik élettel, ami annak köszönhető, hogy jó árban kaphatunk minőségi italokat, különös tekintettel a sörökre és a pálinkákra, ami a belváros helyeiről általában nem mondható el. Fontos az is, hogy itt jó székely szokás szerint a gyomrot sem hagyják üresen.

transylvania sörház Székely kocsma 2016.10.26. Fotó: Horváth Péter Gyula

Fotó: Horváth Péter Gyula

De vegyünk mindent sorban! Ital fronton értelemszerűen a sör dominál, a palettán néhány külföldi tétel mellett főleg magyar söröket találunk: van például Szilvás világos, Paripa vörös, Favágó szűretlen világos, Hódító világos, a középpontban pedig a Csíki sör. Ezek 390 és 690 forint között vannak üveges kiszerelésben. Ami a pálinkát illeti Csíksomlyói áfonya (690 Ft), Csíkszeredai fenyővíz (690 Ft) és ehhez hasonlók kaphatók, amelyekről bővebben beszélni nem érdemes, kipróbálni őket viszont annál inkább. 

Étel fronton még ennél is nagyobb és változatosabb a kínálat: van pacalpörkölt paraszt kenyérrel (990 Ft), kacsamáj-pástétomos kenyér (590 Ft), házi készítésű ajvár pirítóssal és lilahagymával (590 Ft), fokhagymás padlizsánkrém pirítóssal (690 Ft), a kolozsvári szalonna lilahagymával és paraszt kenyérrel (1490 Ft), gulyásleves (990 Ft), vagy a pincepörkölt (990 Ft). Ez persze csak a teljes választék töredéke. Szívmelengetően szimpatikusak a hatalmas adagok, amire a külföldi ismerőseink biztosan ijedten néznek majd, mi viszont pont így szeretjük. 

transylvania sörház Székely kocsma 2016.10.26. Fotó: Horváth Péter Gyula

Fotó: Horváth Péter Gyula

A hely marketingje szerény, a tolakodó jelzőt a legnagyobb rosszindulattal sem lehet az üzemeltetőkre fogni, viszont aki nem jár erre, jó eséllyel nem is értesül arról, hogy bizony létezik Budapesten székely kocsma. És persze remélhetőleg ez most megváltozik. 

Transylvania Sörház
Cím: 1115 Budapest, Kosztolányi Dezső tér
Facebook