Március végétől május közepéig járja a világot új lemezével a délszláv, balkáni népzenét játszó, világszinten is elismert Söndörgő. A Nyolc 8 Nyolc című albumot Európában és Észak-Amerikában is megturnéztatják, de előtte itthon is meghallgathatjuk, a Metafolkloric Tour lemezbemutató turné keretében láthatjuk őket Debrecenben is. Az új lemezről Eredics Benjaminnal, a zenekar brácsatamburásával, trombitásával beszélgettünk.

MÉNES MÁRTA – 061.hu

Miért lett Nyolc 8 Nyolc az új album címe?
Azért merült fel a nyolcas szám, mint lemezcím, mert ez a soron következő nyolcadik albumunk. Aztán az ötletből azért jutottunk viszonylag hamar a konkrét elhatározásig, mert rájöttünk, hogy a nyolcas számnak többféle szimbolikája is létezik, a számmisztikában például az élet ősi ritmusára utal.

Az anyag a zenei „történetmesélés” jegyében született. Mit jelent ez pontosan?
Szeretünk történeteket mesélni zenében, a hangszereinken. Mondhatnánk úgy is, hogy folyamatokban gondolkodunk. Olyan zenei folyamatokban, amelyek minden ember számára érthetően, értelmezhetően közölnek valamit. Felmerült bennünk annak az igénye, hogy azok, akik hallgatnak minket, velünk együtt éljék át a zenét, amit nevezhetünk egy közös történetnek is.

Más műfajok, legfőképp a komolyzene felé nyit a Nyolc 8 Nyolc, egyéni hangvételű Bartók-feldolgozásokat eredményezve. Mit jelent a Söndörgőnek Bartók zenéje?
Bartók Bélát kikerülhetetlennek tartjuk zenészként, népzenekutatóként és emberként is. A műveit játszani egyszerre jelent számunkra kihívást és egyben megkérdőjelezhetetlen művészi biztonságot, azt, hogy jó úton járunk.

Egy kis videósorozatban zenészek, művészek – Kelemen Barnabás, Szörényi Levente, Máté Gábor, Péterfy Bori, Kiss Tibi – véleményezik az új albumot. Ez kinek volt az ötlete?
Eredics Salamon ötlete volt. Salinak ez már sokadik jó ötlete, de persze végül ebben is öten vagyunk, mivel a Söndörgő mindenben a kollektivitást keresi. Arra szeretnék célozni ezzel, hogy mindent közösen döntünk el. Nehezebb út mindenben közös álláspontot találni, de mi így működünk, ebben hiszünk. Hálásak vagyunk minden művész barátunknak, hogy vállalták a nyilvános értékelést, vagy éppen a kritikát, ami tanulságos számunkra.

Mennyire értetek egyet a megkérdezettek meglátásaival? Máté Gábor például a Kind of Béla című dal kapcsán egy Miles Davis szerzeményre apellál. Kelemen Barnabás pedig Bartók Máramarosi táncát fedezi fel a Parsley Bride dalban. Ez alapján eklektikus, a jazz felé is kikacsintó album született. Hol helyezkedik el a Söndörgő az autenticizmus-kísérletezés tengelyén?
Az autenticizmus-kísérletezés kérdéseiben határozott nézeteket vallunk, szerintem az aranyközépúton járunk, legalábbis ez a célunk. Úgy érezzük, hogy valami teljesen újat alkottunk. Hogy ez valójában így van-e, azt majd a közönség eldönti. Mindenesetre fantasztikus érzés és visszaigazolás is számunkra, hogy az általunk játszott zenék meghallgatásakor ugyanazok a reakciók jönnek elő az emberekből, mint amire ezidáig úgy tekintettünk, mint a sajátjaink. Ez megerősít bennünket. Reméljük, hogy az ilyen videók hatására többen is felkapják a fejüket. 

Mit gondoltok, mennyire erős Magyarországon a népzenei bázis?
Nem tudjuk meghatározni, de reméljük, hogy nagyon erős. Ha valaki szerint mégis mi lennénk a magyar népzenei bázis egyik meghatározó csapata, azt büszkén vállalnánk. Most már elfogadtuk, hogy nehezen behatárolhatók vagyunk. Vagy szerencsére?!

Hol léptek fel a közeljövőben, merre turnéztok?
Európai és észak-amerikai turnénk március végétől május közepéig tart. Mielőtt útra kelünk, itthon is koncertezünk. A pécsi Kodály Központban, a szegedi IH Rendezvényközpontban és a debreceni Kölcsey Központban is fellépünk márciusban.

A hazai turné állomások

Március 27., Debrecen, Kölcsey Központ

Szeptember 25., Szeged, IH Rendezvényközpont

Fotók: The Orbital Strangers Project