Október 3-án indult a Centrál Színház rendhagyó felolvasóest-sorozata, Puskás Tamás a Pulitzer-díjra jelölt Love letters-t (Szerelmes levelek) vitte színre, Magyarországon először a szerző, A.R. Gurney eredeti szándékai szerint: hetente egyszer, más-más párok előadásában hangzik el a mű. A sorozatot a Básti Juli–Stohl András páros indította, Básti Julit többek között arról kérdeztük, miért lehet számára kihívás egy ilyen darab.

MM – 061.hu

Love Letters (Szerelmes levelek) különös színmű: egy férfi és egy nő öt évtizedet felölelő levelezése. Melissa és Andy naiv kisgyerekként kezdenek levelezésbe, és bár az évek, évtizedek egyre telnek, ők nem hagynak fel ezzel a szokásukkal: írnak, írnak, írnak – örömről, bánatról, szerelemről, életről, halálról.

A színészpárosnak nincs könnyű dolga: „Maga a műfaj is igazi kihívás, soha nem játszottam még ilyen darabban. Csak egy asztal és két szék van a színpadon, a lecsupaszított térben, kizárólag a beszéd útján kell elbűvölni a nézőket” – fogalmazott Básti Juli, mikor arról kérdeztük, szerinte miben áll az előadás nehézsége. Egy teljes élet szenvedélyes történetéről van szó. Az első levelet tízévesen írja a fiú (Andy) a kislánynak (Melissa). A két fiatalt ugyan elszakítja egymástól az élet, de a kettőjük közti kapcsolat sosem szakad meg.

Fotó: Sárosi Zoltán

Az előadást az érzelmek egyetemessége teszi aktuálissá, és ez a fiatalok számára is érdekes és izgalmas lehet, hiszen ma már más formában de ők is rengeteg „levelet” írnak egymásnak”– tette hozzá a Kossuth-díjas színésznő. A folyton változó párok mindig új előadást eredményeznek, október 3-án Stohl András volt, november 13-án Scherer Péter lesz Básti Juli partnere. Hogy ez másfajta rákészülést igényel-e, arra a színésznő azt mondta, nem gondolja, hogy másképp fogja olvasni a szöveget amiatt, mert más ül az oldalán, de a felolvasóest minden alkalommal valódi kihívás, hiszen nincs próbafolyamat, a rendezői segítség is minimális, saját szövegfantáziájuk szerint keltik életre a szöveget. „Ez tényleg új dolog nekem, kíváncsi vagyok arra, hogyan fogadja majd a közönség, ugyanakkor magamra is, hogyan tudok állok helyt állni ebben az új szituációban” – fogalmazott.

Básti Julit arról is kérdeztük, szerinte miért sütik rá a Centrál Színházra időről időre a „könnyedebb darabok otthona” billogot, szerinte ennek az a magyarázata, hogy a Centrál Színház valóban mindent megtesz azért, hogy elnyerje a nézők szeretetét, ugyanakkor darabválasztásaiban sem a gondolat, sem a szakmai minőség tekintetében nem ismer megalkuvást.

Tavasszal Borbély Alexandrát is láthatjuk majd Básti Juli oldalán – a Mary Page Marlowe/Egy élet című darabban, amely a 2019/20-as színházi idény utolsó bemutatója lesz. Tracy Letts, az Augusztus Oklahomában szerzőjének műve 2016-ban jelent meg, mely tizenegy képben villantja fel a címszereplő életét. Fájdalmas történetben mutatja meg a női sors láthatatlan bilincseit. Mary Page Marlowe-t Básti Juli előbbi az idősebb, a Katona József színház színésznője pedig a fiatalabb Mary jeleneteit játssza. Mint azt a színésznő elmondta, e darab próbai januárban indulnak.

A színház mellett továbbra is nagy szerelme a filmezés, decembertől Orosz Dénes Seveled című filmjében láthatjuk a mozikban. „Egy súlyos szívbeteg édesanyát alakítok a filmben, akinek mindennél fontosabb a fia. Halálos ágyán is csak azt hiányolja, hogy nincs unokája. Aztán megjelenik a fia oldalán egy terhes lány, akit Tenki Réka alakít, innen kezd bonyolódni a történet. Szerintem a film nagyon szépen mutatja az anya-fia kapcsolat alakulását, fejlődését, és van benne egy meglepő fordulat is, amit most nem lövök le”.

Básti Juli azt is elmondta, októberben kezdődik Mátyássy Áron Benedek Elekről készülő filmjének a forgatása, amelyben a színésznő az író feleségét alakítja. „A megrázó történet szerint az író és felesége annyira rajongtak egymásért, hogy elhatározták, egyszerre halnak meg. Tervüket be is teljesítették, amikor Benedek Elek meghalt, a felesége azonnal követte őt” – mondta a színésznő a film életrajzi vonatkozásairól. A Mátyássy-film mellett Básti Julit egy nyáron készülő alkotásban is láthatjuk majd, ennek részleteiről azonban még nem beszélhetett.

Vezető kép: Horváth Judit

Október 3-án Básti Juli és Stohl András párosa indította a Love Letters sorozatot. Október 13-án Tompos Kátya és Alföldi Róbert, 18-án pedig Balsai Móni és Lengyel Tamás lép majd színpadra. November 1-jén Bata Éva és Simon Kornél, november 13-án Básti Juli és Scherer Péter, november 16-án pedig Nagy-Kálózy Eszter és Alföldi Róbert adják elő Gurney egyszerre mosolyogtató és könnyfakasztó rendhagyó drámáját.