Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában szerda este a Müpában. Mivel éppen tizedik alkalommal rendezték meg a kategória díjátadóját, és minden évben tíz nyertest hirdetnek, így éppen száz fiatal részesült már az elismerésben.

TR – 061.hu

Csiba Péter, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatója beszédében elmondta, hogy már harmadik alkalommal éri az a megtiszteltetés, hogy átadhatja a Junior Prima Díjakat, melyet az MVM Zrt. 2008-ben alapított. Kiemelte, hogy a társaságcsoport nagyon komolyan veszi a kiemelkedő tehetségek támogatását, társadalmi felelősségvállalásukkal ugyanis hozzájárulnak az értékteremtéshez és a valódi értékek megőrzéséhez. A fiatal tehetségek támogatása a legjobb befektetés, hiszen ők „a szellemi élet megújuló energiaforrásai”. Vigh Andrea zsűrielnök, a Zeneakadémia rektora arról beszélt, hogy hihetetlen, hogy már tizedik éve választják ki a Junior Prima díjra érdemeseket.

Csiba Péter (Fotó: Horváth Péter Gyula)

Az első díjátadó után, ahol azóta világhírűvé vált zeneművészeket is díjaztak, arra gondoltak, hogy vajon meddig lehet még ezt a színvonalat megőrizni, meddig találnak még ekkora tehetségeket. „Félelmünk azonban alaptalannak bizonyult, azóta is minden évben legalább kétszer annyi fiatal művész kerül a jelöltek közé, mint ahányan a díjat megkapják.” Elmondta, hogy a pedagógusokon túl, akik segítik a tehetségek kibontakozását, szintén nagyon fontos, hogy elismerjék a fiatal művészeket, és sokat segít nekik, hogy már a pályájuk indulásakor ilyen jelentős anyagi segítséget kapnak, ezért valamennyi zeneszerető nevében megköszönte az MVM Zrt-nek a klasszikus zene támogatást.

Fotó: Horváth Péter Gyula

Ezután a díjazottak átvehették a Junior Prima Díjakat: Balázs István gordonkaművész, Balogh Ádám zongoraművész, Balogh Tamás jazz-zongorista, zeneszerző, Dolfin Balázs gordonkaművész, Horti Lilla operaénekes, Kovács Levente zeneszerző, Lukács Gergely tubaművész, Szalai Lotti gitárművész, Sztán Attila harsonaművész, valamint Varga Oszkár hegedű- és brácsaművész.

A zsűri tagjai Vigh Andrea Liszt-díjas hárfaművész, Marton Éva Kossuth- és Prima Primissima díjas operaénekesnő, Szenthelyi Miklós Kossuth- és Liszt-díjas hegedűművész; Dráfi Kálmán Liszt-díjas zongoraművész; Fekete Gyula Erkel-díjas zeneszerző; Binder Károly Erkel-díjas zeneszerző, zongoraművész, a szeptember végén elhunyt Devich János Liszt-díjas gordonkaművész, érdemes művész, Boldoczki Gábor Liszt- és Junior Prima Díjas trombitaművész, Jakobi László gordonkaművész, hangversenyrendező, Vásáry Tamás Kossuth-díjas karmester, zongoraművész és Balázs János Liszt- és Junior Prima Díjas zongoraművész voltak.

Fotó: Horváth Péter Gyula

Végül, hiszen egy ilyen díj átadóünnepsége mégsem telhet el klasszikus zene nélkül, egy meglepetés-produkciót konferáltak fel: Balázs János Liszt- és Junior Prima Díjas zongoraművész, a jelenlegi zsűri tagja Lajkó Félixszel lépett a színpadra. A két zenész nem begyakorolt dallamot játszott, hanem improvizáltak: ehhez szükséges, hogy jól ismerjék egymás zenei gondolkodását, így a két zenei stílus összeolvad, és kiegészíti egymást.

Az esemény utáni fogadáson a friss Junior Prima Díjas Horti Lilla operaénekessel beszélgettünk.

Hogyan kerültél kapcsolatba a klasszikus zenével ilyen fiatalon?
Beleszülettem a klasszikus zenébe, a családunknál természetes volt, hogy klasszikus zene szól otthon, így belém ivódott a műfaj anélkül, hogy bármi erőfeszítést tettem volna. Aztán egyre több és több figyelem fordult rá, majd hirtelen csak azt vettem észre, hogy már teljesen ebben a világban forgok, és már nincs visszaút – de nem is szeretném, hogy legyen.

Horti Lilla (Fotó: Horváth Péter Gyula)

A bemutatkozó videódban azt mondtad, nem tudod, hogyan lett belőled énekes. Ez valóban így van?
Ez valóban igaz. Egyszer csak arra eszméltem, hogy már ezt csinálom szakmám és hivatásom szerint is. Nem tudom, hogyan alakult, hol volt a legnagyobb fordulópont, mert annyi apró fordulópont épült egymásra, hogy egyszer csak itt találtam magam.

Mit jelent neked ez a díj?
Nagyon nagy megtiszteltetés, annyira boldog vagyok! Nem számítottam rá, nem is követem figyelemmel a díjazásokat. Amikor ezzel megkerestek, akkor teljesen lesokkolódtam, el se hittem, hogy valóban elnyertem a díjat. Nagyon jól esett, hogy elismerik azt, amit letettem már az asztalra huszonnégy évesen. Nagyon megtisztelő volt, hogy annyi lehetőség közül kiválasztottak, nagyon megérintett. Én próbálom ezt összekötni a nagy Prima-díjjal, hogy hátha tekinthetek rá úgy, hogy ez egy olyan óriási megtiszteltetés nekünk fiataloknak, mint ott a nagyoknak.

Mit gondolsz, hogy lehet több fiatalt kapcsolatba hozni a klasszikus zenével, bevonni őket ebbe a világba?
Az operaházak és koncertközpontok rengeteget foglalkoznak ezzel a fontos kérdéssel. Szerintem jó úton haladnak, és nagyon örülök, és ha részt vehetek ebben a munkában. Úgy gondolom, az a legfontosabb, hogy kiskortól kezdve találkozzanak a gyerekek a klasszikus zenével, mert csak úgy tudják megszeretni, ha megismerték. Rengeteg komolyzenével később kapcsolatba kerülő ember eszmél rá arra, hogy tulajdonképpen nekik tetszik a klasszikus zene, csak eddig nem találkoztak vele, nem ismerték meg azt a stílust, ami számukra fogyasztható. Ha szélesebb skálát megismertek volna már gyerekkortól, értőbb füllel tudták volna hallgatni, akkor teljesen más irányba alakulhatott volna a zenei ízlésük. Ami még mindig változhat! Bármilyen erre irányuló mozgalom szerintem támogatandó.

Horti Lillát a közeljövőben több produkcióban is láthatják az érdeklődők: Müpa: Lorca-dalest, Vigadó: Mihalovich est és Arany dalest, Zeneakadémia kisterme: Mihalovich dalest, Bartók Rádió: Kodály koncert, Magyar Állami Operaház: Bohém élet (főszerepben, mint Mimi), Pécs: Strauss Denevér (főszerepben, mint Rosalinda).

Vezető kép: Horváth Péter Gyula


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •