Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Múlt vasárnap hatalmas vihar tombolt Budapesten is, amelynek következtében egy kidőlő platánfa az úttesten maga alá temetett egy kisbuszt, amiben több ember utazott. Mint kiderült a jármű egy speciálisan megépített mentőautó, így csodával határos módon nem sérültek meg. Az V. kerületi Alkotmány utcának a Honvéd utca és a Bajcsy-Zsilinszky út közötti szakasza, ahol a platánfa kidőlt Budapest Főváros Önkormányzata tulajdonában, kezelésében és üzemeltetésében áll, a fasor fenntartója pedig a Főkert Nonprofit Zrt. – válaszolta portálunk érdeklődésére a kerület sajtóosztálya. A megkeresésünk oka az volt, hogy Bardóczi Sándor, a főváros főkertésze egy Facebook bejegyzésben azt állította, a kerület nem adott engedélyt a főkertnek a fa kivágására. 

061.HU

Belváros- Lipótváros szerint a platánfa kivágásához a Fővárosi Önkormányzat tulajdonosi hozzájárulásra lett volna szükség, amelynek érdekében az önkormányzata 2019. november 12-én kelt végzésében megkereste a Fővárosi Önkormányzatot. A Fővárosi Önkormányzat idestova 7 hónap alatt sem adta ki a fakivágáshoz szükséges tulajdonosi hozzájárulást, enélkül pedig Belváros Önkormányzata nem teheti meg, hogy engedélyezi a fakivágást.

Mindazonáltal Belváros Önkormányzata 2020. január 22-én kelt döntésében előírta a Főkert Nonprofit Zrt. részére, hogy szükség szerint gondoskodjon az érintett fa növény-egészségügyi állapotára vonatkozó szakvélemény alapján a balesetveszély elhárításáról és a biztonságos használat folyamatos biztosításáról fellebbezésre tekintet nélkül.

Bardóczi Sándor, Budapest tájépítésze Facebook oldalán közzétett állításai, miszerint  „a kerület nem adta meg a fakivágási engedélyt a Főkertnek”, „Tarlós István fakivágási moratóriumot hirdetett meg augusztusban”, nem tekinthetőek helytálló magyarázatnak arra, hogy a fakivágás miért nem történt meg. Fakivágási moratóriumról Belváros Önkormányzatának nincsen tudomása, de tekintettel arra, hogy a platánfa kivágásának ügye már 2019. október 13. után, tehát Karácsony Gergely főpolgármestersége idején zajlott, ezért vélelmezzük, hogy ha Tarlós István fakivágási moratóriumot rendelt volna el, akkor ennek feloldása az Őt követő Karácsony Gergely hatáskörébe tartozik. – foglalta össze álláspontját az önkormányzat. 

Válaszában a kerület hangsúlyozta azt is, hogy a 2019-ben Virágos Magyarország Díjjal is elismert Belváros Önkormányzata kiemelt figyelmet fordít a zöld intézkedésekre, de a lakosság biztonságát mindenek felettinek tekinti. 


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •