Őszi bemutatása óta töretlen népszerűségnek örvend az Imposztor című, 19 perces alkotás, amely Pinczés Dávid rendezésében készült a budapesti Werk Akadémia egyik vizsgafilmjeként. Mácsai Pál és Alföldi Róbert ritkán látható együtt, az üdítő párosítás így nem kevésbé megy szenzációszámba, mint a két, rendkívül sokoldalú színművész külön-külön is kiváló örömjátéka.

061.hu

Az interneten megtekinthető kisfilmben Mácsai Pál egy imposztor-szindrómától gyötrődő csillagászt alakít, aki nem érzi magát elég jó szakembernek, rettentően tartván attól, hogy eddig eredményeit a csillagásztársadalom nevetségesnek találja, korábbi sikereit pedig talán csak a szerencsének köszönheti. Mindeközben Budapesten példátlan, teljes áramszünet közeleg – ezt nem kevésbé hiteles személy, mint Erős Antónia mondja be az RTL Klub híradójában (a kereskedelmitévés stáb ily módon támogatta a fiatal filmesek munkáját). A sötétbe boruló éjszakát a megszületni nem akaró felfedezés küszöbén őrlődő csillagász a Svábhegyen lévő csillagvizsgálóban tervezi átvészelni – a megszűnő fővárosi fényszennyezés amúgy is kiváló lehetőséget biztosít az égbolt kémlelésére.

Az elmélyült teleszkópozást Alföldi Róbert alakításában váratlan látogató zavarja meg, aki bár vibrálóan idegesítő figura, talán épp ő segíthet a professzornak új megvilágításba helyeznie vizsgálódása valódi tárgyát… saját magát.

„Napjaink világjárvány-sújtotta világában a legkülönfélébb mentális kihívásaink kerülhetnek felszínre, gyakran komolyan megnehezítve életünket. Az Imposztorral szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy sokszor egész egyszerűen a perspektívaváltás a kulcs. Még ha a távcsövünket egy külső személy is mozdítja el akaratunk ellenére, egyszersmind ráirányítva figyelmünket a végig előttünk heverő megoldásra.”

-fogalmazott a kisfilmet rendező Pinczés Dávid.

A katartikus végkifejlettel kecsegtető Imposztor már több mint ötvenezer megtekintésnél jár a világhálón, ami hazai alkotások viszonylatában kimagasló. A rövidfilm mindeközben megkezdte hódító útját az online filmfesztiválok körében is, ahonnan már öt díjat bezsebelt (londoni, párizsi, New York-i és svéd szervezetektől). A rendező korábbi munkája, a Cserhalmi György és Dunai Tamás főszereplésével készült (s az interneten szintén megtekinthető) Végtelenben kettő nem kevésbé volt sikeres: tizenegy online fesztivál díjazta, de több hazai seregszemle (BuSho Filmfesztivál, Bujtor István Filmfesztivál, Malter Vándor Filmfesztivál) is beválogatta versenyprogramjába, így fizikai vetítéseken is találkozhatott vele a nagyérdemű.

Az Imposztor alább tekinthető meg: