Bezárt a sarki gyrosos, hiányzik a hotdog? Semmi gond, #maradjotthon, és még a street foodról sem kell lemondani. Összeszedtünk nektek néhány receptet, amit gyorsan, egyszerűen, otthon el lehet készíteni, igen, még azoknak is, akik amúgy a konyhába csak a mikró miatt járnak. Az otthoni főzes amúgy is jó dolog, nem csak koronavírus miatti kényszerpihenő alatt lehet alkalmazni.

061.hu – Tihanyi Rita

Nem Pizza

Nem pizza, de azért persze mégis, mert egy olyan receptet választottam, amit nem kell keleszteni, tehát igazából tényleg nem pizza, de finom, és gyorsan kész van. Fel lehet hozzá használni a betárazott lisztet, az élesztőt meg el lehet tenni későbbre.

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 220 g liszt
  • 3 tk sütőpor
  • ½ tk só
  • 1 pohár görögjoghurt

A szószhoz:

  • 100 g sűrített paradicsom
  • 2 gerezd fokhagyma lereszelve
  • csipet só
  • 1 tk oregánó
  • 1 csokor friss bazsalikom felaprítva (a szárával együtt)
  • 2 ek olívaolaj

feltétek: sajt, sonka, zöldségek, amit találtok

Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra. Egy nagy tálban alaposan keverd össze a lisztet, sütőport és sót (lehet hozzáadni egyéb fűszereket is, ha épp a kezedbe akad mondjuk egy kis oregánó, fokhagymapor, ami tetszik). Keverd hozzá a görög joghurtot, amíg a tészta összeáll. Enyén lisztezett felületen nyújtsd ki, kb. 30 cm átmérőjűre, majd tedd át sütőpapírral bélelt tepsire. Ez kész is.

A szószhoz keverd össze az összes hozzávalót, és kend szét a tésztán. Ha nincs kedved kevergetni, használhatsz bármilyen paradicsomos (vagy nem paradicsomos) előre elkészített szószt is. Szórd meg reszelt sajttal, jöhetnek a feltétek, sonka, lilahagyma, vagy a jó kis konzervananász, mehet a sütőbe, nagyjából 20 perc múlva kész is. Amikor a tészta aranybarna, a sajt olvadt.

Ikea hot-dog pirított hagymával, sajtszósszal

Szerintem a legjobb amúgy a hot-dog szósz és a chilis ketchup, amit mindenki magának locsol a hot-dogjára ész nélkül, de őszinte leszek, nem tudom, mi lehet abban a szószban. A chilis ketchup viszont könnyen kivitelezhető otthon.

Hozzávalók:

Hot-doghoz:

  • Hot-dog kifli, vagy csak kifli
  • virsli

pirított hagymához:

  • vöröshagyma, kockára vágva
  • liszt

sajtszószhoz:

  • 20 dkg cheddar sajt
  • 2 ek chiliszósz
  • 2 db újhagyma (vagy akár medvehagyma, mert ilyen normális dolgok is történnek, hogy medvahagyma-szezon van, de friss vagy akár szárított metélőhagyma is mehet)
  • 2 dl tej
  • 5 dkg vaj

A virslit megfőzzük, megpároljuk, megsütjük, preferencia szerint. A pirított hagymához a felkockázott hagymát tedd egy zárható edénybe, és szórj hozzá pár evőkanál lisztet. Rázd össze, hogy a liszt mindenhol bevonja a hagymát, aztán forró olajba vele. Egyszerre nem szabad túl sokat kisütni, mert lehűl az olaj, és nem lesz ropogós a hagyma.

A sajtszószhoz egy serpenyőben olvaszd meg a vajat, és dobd rá a felszeletelt újhagymát. Vedd le a hőmérsékletet, keverd bele a tejet, chiliszószt és a lereszelt sajtot, majd folyamatos kevergetés közben lassan hagyd olvadni a sajtot, amíg össze nem áll. Akár tortillachipset is lehet bele mártogatni.

Hamburger

A hamburger igazi klasszikus, és valóban nem bonyolult otthon elkészíteni, na de mi van akkor, ha üresek a húspultok mindenhol? Nincs más hátra, elő kell venni egyet a betárazott babkonzervekből, és jöhet egy jó vegaburger.

Hozzávalók:

  • 1 db feketebab-konzerv
  • 2 db újhagyma
  • 1 db friss chili, vagy chili pehely, por
  • 100 g zsemlemorzsa
  • 75 g mozzarella
  • 1 kis lilahagyma
  • 1 ek balzsamecet
  • paradicsom
  • olivaolaj
  • hamburgerzsemle

A lilahagymát karikázd fel, és dobd egy tálba a balzsamecettel és egy csipet sóval, forgasd össze, tedd félre. Karikázd fel a chilit, az újhagymát, és tedd mindkettőt egy tálba. A babkonzervet szűrd le, és szárítsd meg egy papírtörlővel. Tedd ezt is a tálba, add hozzá a zsemlemorzsát. Sózd, borsozd, majd a kezeddel nyomkodd össze a masszát. Formázz belőle három lepényt, és tedd a hűtőbe 10 percre pihenni.

Melegíts egy kevés olivaolajat egy serpenyőben, majd süsd oldalanként négy percig a burgereket, vagy amíg aranybarna nem lesz. Közben szeleteld fel a sajtot és a paradicsomot. Amikor már majdnem megsültek, tegyél egy-egy szelet mozzarellát a lepényekre, és tegyél rá egy fedőt, hogy megolvadjon a sajt. Pirítsd meg a zsemléket is, és már csak össze kell állítani.

Quesadilla

Avagy sült tortilla lapok között sok sajt. Nem kell ragaszkodni a latin-amerikai hagyományokhoz, jelen kontextusban ennek tényleg csak annyit kell jelentenie, hogy egy serpenyőben megsütünk egy félbehajtott tortillalapot, közötte sajttal + egyéb dolgokkal, amit hűtőben találunk.

Hozzávalók:

  • tortilla lapok
  • reszelt sajt (bármi jöhet, vegyesen)
  • sonka esetleg, más felvágott
  • zöldség: különösen jó az újhagyma, a paradicsom, kaliforniai paprika, bab, kukorica, de jöhet akár egy kis spenót vagy cukkini is
  • fűszerek: chili, paprika, őrölt kömény, fokhagymapor, vöröshagymapor, oregánó, fekete bors, stb.

A reszelt sajthoz keverd hozzá a fűszereket, és egy adagot teríts szét egy tortillalap felén. Halmozd rá a többi feltétet, majd fejezd be még több fűszeres sajttal, és hajtsd rá a másik felét. Egy serpenyőben egy evőkanál olajat melegíts fel, és tedd bele a félbehajtott tortillát. Süsd aranybarnára, majd fordítsd meg, süsd meg a másik oldalát is. Kész is. Tejföl jól megy hozzá. Persze aki érez magában erőt, készíthet hozzá guacamolét is, de a tejföl már készen van.

Churro

Ha már úgyis felvásároltátok az összes cukrot és lisztet, itt a lehetőség csinálni vele valamit. A spanyol kultúrkörben elterjedt churro égetett tésztából készül, és forró olajban sütik ki. A habzsákból csillagalakú fejen átnyomott rudacskákat még forrón megforgatják fahéjas cukorban, és forrócsokival, csokoládészósszal, vagy csak simán fahéjasan-cukrosan tálalják. Most olyan receptet kerestem, ami sütőben sül, így nem kell a forró olajjal foglalkozni.

Hozzávalók:

  • 240 ml víz
  • 75 g vaj
  • 2 ek barna cukor
  • 125 g liszt
  • vaníliakivonat
  • 2 tojás
  • fahéjas cukor
  • olvasztott csokoládé, mártogatni

Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. Egy lábosban olvaszd össze a vajat, cukrot, vizet, amíg forr. Vedd le a tűzről, és keverd bele a lisztet, majd a vaníliát, és a tojásokat egyesével. Töltsd a masszát csillagos fejű habzsákba, és nyomj belőle csíkokat egy sütőpapírral bélelt tepsire. Süsd tíz percig, aztán állítsd a sütőt grill fokozatra, és süsd tovább, amíg aranybarnák lesznek. Ha készen vannak, még melegen mártsd mindent olvasztott vajba, aztán a fahéjas cukorba. Így is finom, de lehet még fokozni, és olvasztott csokiba mártogatni.

Az I love Churros fánkjai. Fotó: Horváth Péter Gyula