Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 657
 •  
  657
  Shares

Augusztus 11-én, 18.00-kor lép fel a fonyódi RockBalaton fesztiválon a Rudán Joe Band. A  Balaton parti rockpiknik szlogenje szerint itt 100% élő zenét hallunk majd, amiből sejteni lehet, hogy 110 % rock lesz belőle. Többek között erről, és a rockzene iránti elkötelezettségről beszélgettünk az ország egyik legjobb torkú rockénekesével, Rudán Joe-val.

 PZL – 061.hu

Játszol a Codával Led Zeppelint és Deep Purple is. Ez két külön vallás, a Zeppelin rajongói sok esetben leszólják a Uriah Heep vagy a Purple-féle vonalat. Neked anno ki kellett békítened az ellentéteket?
Amikor elkezdünk a Codát, akkor ez egy szerelem volt, és az is maradt. Egyébként én inkább a Deep Purple-féle vonalhoz tartoztam, viszont az akkori zenekar inkább Zeppelin-rajongókból állt, de azért már az elején is becsempésztem néhány Purple-dalt. És be kell vallanom, kicsit féltem is a Zeppelin-daloktól, hiszen Plant más hangfekvésben énekelt, amiben én, de akkor még csak a húszas éveim elején jártam, és végül is könnyedén el tudtam énekelni a Zep nehezebb felvételeit is. Nehezebb volt megtanulni persze, mint a Purple számait, de hát úgy indult a Coda, hogy azt írtuk ki a plakátokra, hogy Led Zeppelin emlékprogram. Aztán persze jöttek még a Rainbow és a Bad Campany számai is, és aztán a még slágeresebb dalok, pl. a Sweettől. Mivel sok rock – és blueskocsma nyílt a rendszerváltás után, ezeken a helyeken remekül feldobták a hangulatot a klasszikus rockslágerek, hiszen a gyerekek bulizni jöttek, szóval a Dazed and Confused-féle 15 perces elszállásokra nem minden esetben voltak vevők a gyerekek.

Számos zenekarban zenéltél. Aki a hard-rockban teljesít szolgálatot, annak szüksége van egy komoly diplomáciai érzékre?
A pályám elején többször is helyettesítenem, pótolnom kellett idősebb, rutinosabb énekeseket. Amikor beléptem a Pokolgépbe Kalapács Józsi nevét már egy ország ismerte, így nem volt könnyű dolgom, hogy a rajongók elfogadjanak új frontembernek. A P. Mobil esetében pedig Vikidál Gyulát és Tunyogi Pétert kellett helyettesítenem, akik mögött szintén nagyon komoly szakmai múlt volt. Sokszor úgy csöppentem bele egy-egy zenekarba, hogy az elődeimtől volt mit tanulnom, de én azért mindenhol megpróbáltam a magam képére formálni a dalokat. Ugyanakkor megpróbáltam úgy hozzáállni a szakmához, hogy lehetőleg rosszat ne mondjak a kollégákról, ami azért sem volt nehéz, mert nagy múltú, rutinos zenészek közé kerültem.

Okozott problémát az, hogy úgymond át kellett átlényegülni Gillan-féle hangfekvésből heavy metálosba?
Nem okozott problémát, mert a nyolcvanas évek elején, még az amatőr korszakomban, például a Morris nevű zenekaromban metálosabb témákkal is előálltunk. Nem állt tőlem távol a keményebb éneklés, a hangom adott volt hozzá. Amikor beléptem a Pokolgépbe, a Codát vittem tovább. Hála Istennek, mert amikor később a Pokolgép hullámvölgybe került – ahogy akkor az egész műfaj is -, akkor én rengeteget tudtam játszani a Codával. Nem szeretem az éneklést beskatulyázni a műfajokba… Karácsony előtt, december 21-én fellépek a pécsi Kodály Központban, ahol lesz egy jazz-blokkom is. Szeretem a zenei sokszínűséget.

Amikor a P. Mobilban énekeltél alig írtatok új számokat. Ezt te nem akartad forszírozni, vagy akkor éppen az volt a közhangulat, hogy úgyis mindenki a klasszikusokat akarja?
Amikor a Mobilba kerültem, akkor készítettük el a Kutyából szalonna című lemezt, azt hittem hogy majd lesz egyből folytatása is, de nem lett… A Színe-java válogatás után voltak tagcserék is… Ebben az időben Póka Egon is azt mondta, hogy a klasszikus Mobil-számok nagyon jó dalok, játsszuk inkább ezeket, illetve nem is tudott akkor éppen komponálni, és Lóri pedig inkább akkor tudott írni szöveget, ha kapott zenei inspirációt… Én viszont nem vagyok se szövegíró, sem zeneszerző, énekelek a legjobb tudásom szerint… Viszont a Pokolgéppel folyamatosan készítettük a kiadványokat.

A Rudan Joe Band a te személyedre épített zenekar. Nem vágysz arra, hogy a semmiből egy sajátos imázst, logót, arculatot elgondolva egy új zenekart szervezz magad köré?
A Rudan Joe Band valójában az, amiről beszélsz. Lehetett volna a nevünk Kresztábla is, de a Rudán Joe nevet ismerik, és ezt nem kellett úgymond felépíteni. A pályám legjobb dalaiból játszunk a koncerteken, és a saját lemezem dalai is műsoron vannak, de a közönség kéri azokat a dalokat, amelyeket az én hangommal szeretett meg, mind a P. Mobil tíz évéből, mint a Pokolgép húsz esztendejéből, vagy éppen azokat a Mobilmánia-számokat, amelyeket annak idején én énekeltem lemezre.

Sokfelé felléptek, a falvaktól a nagyvárosokig, a különböző karakterű fesztiválokon… Ilyenkor szondázzátok, hogy milyen a közönség és esetleg változtattok a repertoáron?
Előfordult már, hogy valaki bekiabálta, hogy játsszuk el a Kétforintos dalt, és volt, amikor olyan kedvünk volt, és elnyomtuk…

Harminc éves a rendszerváltás. Hogy érzed a színpadról, vannak a rockban konjunktúrák? Azaz a tizenévesek között nagyobb az érdeklődés a nehezebb zenékre, vagy folyamatos stagnálás van?
A kilencvenes években a heavy metálban azért voltak mélypontok, vagy stagnálások, amit egy-két zenekart kivéve mindenki megérzett. Már egy ideje úgymond jól van a műfaj, nekem például augusztusban huszonegy koncertem van. Ilyen sok talán még sosem volt, pedig mostanában rengeteg a zenekar, szinte minden sarkon áll egy metálbanda…. Sok a rockfesztivál is az országban, amelyek rengeteg nézőt vonzanak, itt van például a közönségkedvenc RockBalaton is… Tavaly a pécsi Kodály Központban a Rudán Joe 55 címmel csináltunk egy teltházas koncertet, ahol ezer ember ünnepelt velem. Idén is lesz karácsonyi koncertünk a Kodály Központban, december 21-én, többek között olyan vendégekkel, mint Vikidál Gyula Kalapács Józsi, Závodi János és Szűcs Antal Gábor. Lesz itt Deep Purple-től a jazz-en át az operáig minden…

Minden fesztiválnak más a hangulata. Milyen neked a RockBalaton?
Gyerekkoromban sokat nyaraltunk Bélatelepen és Fonyódon is, szeretek ide jönni, pécsiként nekünk a déli part volt a nyerő. Már azelőtt is jóban voltunk a helyiekkel, sokat játszottunk a kikötő melletti színpadon. Szeretem a RockBalatont, nemcsak a táj miatt, hanem azért is, mert olyanokkal lépünk fel, akiket kedvelek. Minden évben nagy örömmel jövünk.

Készültök-e valami különleges műsorral?
18.00-tól játszunk, akkor még a tűző napon, ezért inkább blues-osabb, hard-rockosabb programmal jövünk, szóval egy késő délutáni, kora esti hangulatba illő dalokkal állunk színpadra. Maga a Rudán Joe Band nem is heavy metal zenekar, pedig könnyebb utat járnánk, ha metálosabb műsort vinnénk, de maradunk a hard-rocknál, mert az valamivel közelebb áll a szívünkhöz.

Képek: Rudan Joe archív

 


Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 657
 •  
  657
  Shares