Huszonnégy órás programsorozattal zár vasárnap az átfogó rekonstrukció előtt álló Iparművészeti Múzeum (IMM) épülete. Hamarosan kezdődik a múzeum évek óta tervezett rekonstrukciója, ezért az Üllői úti épület már csak ezen a héten látogatható a nagyközönség számára.

MTI

A finisszázs legtöbb programja ingyenesen látogatható, ilyen az animációs fényfestés, mely a gyűjtemény műtárgyaiból közel kétszázat vonultat fel kétszer 4 órán keresztül az üvegcsarnokban. Az IMM éjszakai múzeumi wellness mozimaratonnal (Éjszaka a múzeumban 1-2-3.), hennázással, homokmandalával, interaktív játékkal, textilfestéssel, Mozart-esttel várja az érdeklődőket, a szintén ingyenes nyitóbuli bejáratánál pedig adományládát helyeznek el, melynek bevételéből reggeli készül a környékbeli hajléktalanok számára.

A világzenei program a Globe Trekker partysorozat újabb állomásaként jelentkezik a múzeum zárásán. A múzeumrajzoló workshop mellett az IMM fotósai segítenek néhány trükkel, hogy mit érdemes szelfizésnél figyelembe venni egy műemléképületben. A reggeli frissítő jóga és a vasárnapi dizájnpiac szinte egy időben kezdődik, és ezek mellett a múzeum egyes gyűjteményeinek prezentációi is belépőjegy nélkül látogathatók.

Az ajánló szerint a kiállításokra vásárolt jegyek vasárnap jóval többet érnek: a Gyűjtők és kincsek kiállításban a kurátor fordított tárlatvezetést tervez, és a végén kezdi a tárlat bemutatását. Az utolsó reggeli nyitáskor a múzeum munkatársainak személyes történetei hangzanak el néhány kiemelt jelentőségű tárggyal kapcsolatban: nemcsak a művészettörténészeknek, hanem a büfésnek, a szervezőknek és a restaurátoroknak is megvannak a saját élményeik a 2006-ban nyílt kiállításhoz kötődően. A Színekre hangolva című tárlatban az installációk tervezéséről hallhatók bennfentes történetek egy kis rendezői gyorstalpalóval egybekötve, és itt mutatja be az ötvös gyűjtemény főrestaurátora a kiállításban szereplő diplomamunkáját is.

A különleges épületsétákra, raktár- és műhelylátogatásokra a termek szűkös befogadóképessége miatt csak a szerencsések juthatnak be a zárónapon, de ezekre és a napfelkelte tetőteraszról történő megtekintésére néhány jegy még elcsíphető az imm.jegy.hu oldalon. Késő este a program Bognár Szilvia zenés tárlatvezetésével zárul, az utolsó vendégeket is ő kíséri ki az épületből, melynek bejárata előtt az Estvéli imádsággal zárul a finisszázs programja és az IMM történetének egyik meghatározó szakasza. A vasárnapi zárórendezvény részletes programja a itt érhető el.

fotó: varosom.hu