Az Andrássy úti játszóhely közel öt évadon át tartó teljes felújítása után végre elérkezik a nemzetközi szinten is várva várt pillanat: 2022 március 12-étől a régi fényében tündöklő, de a legkorszerűbb technikával felszerelt Operaházban régen látott és nélkülözni kényszerült produkciók mellett az elmúlt évek sikeres előadásai is elfoglalják méltó helyüket az Ybl-palota repertoárján.

061.hu

Az Operaház ünnepi hangversennyel indítja hivatalos működését a megújult épületben Plácido DomingoMedveczky ÁdámKesselyák Gergely és Kocsár Balázs főigazgató vezényletével 2022. március 12-én. Másnap, március 13-án a Hunyadi László ősváltozatából készülő produkcióval rendezői debütálásában Ókovács Szilveszter az újranyitott Operaház művészi és technikai lehetőségeit mutatja be. Március 14-én a Magyar Nemzeti Balett is visszatér a dalszínházba Sir Kenneth MacMillan pazar kiállítású Mayerling című darabjában. Az évad további részében a Wagner-rajongók naptára is két új bemutatóval gazdagodik: Almási-Tóth András színre viszi a Parsifalt, és Az istenek alkonyával végre M. Tóth Géza 2015-ben útjára indított Rıng-produkciójára is felkerül a pont.

A repertoárprodukciók 2022 márciusa és júniusa között Az árnyék nélküli asszonyMefistofele, a Simon Boccanegra, a Porgy és Bess, a Don Carlos, a Figaro lakodalma, az Andrea ChénierA Nyugat lányaAz álarcosbál és A varázsfuvola mellett a Rómeó és Júlia, valamint az Anyegin című balettprodukciók láthatók az operaház színpadán. Jegyek már kaphatók, az egyes produkciók adatlapja és a jegyvásárlás elérhető a kívánt címekre kattintva.

 

Az Opera közönsége megszokhatta már, hogy a világszínvonalú magyar énekesek mellett időről időre a nemzetközi operaélet legnagyobb sztárjait is láthatják Budapesten. Köztük többen már visszatérő vendégek, akik hol operaszerepben, hol gálaesteken örvendeztetik meg rajongóikat. Erwin Schrott  Mefistofele bőrébe bújik, Plácido Domingo a Simon BoccanegraMatthew Polenzani a Don Carlos címszerepében lép színpadra, Sir Willard White pedig két előadásban is látható lesz: Porgyt és Kékszakállút alakítja. A világhírű dirigensek közül a magyar nézők számára is jól ismert Stefan Soltész Az árnyék nélküli asszonyt vezényli, míg az egyik legelismertebb balettkarmester, Paul Connelly az Anyegin-produkcióban dolgozik együtt a társulattal.

2022 márciusától a vezetett épületlátogató túrák is újra elérhetők lesznek.

Fotók: Berecz Valter