Az esős idő ellenére sokan vették részt a nemzeti ünnepen rendezett programokon kedden a budai Várban, ahol sok más mellett ügyességi versenyek, kézműves foglalkozások, huszárbemutató, kiállítások, valamint a Magyar ízek utcájában 130 árus portékája várja egész nap az érdeklődőket.

MTI

Sokan voltak kíváncsiak a Halászbástya előtt felállított színpadon zajló produkciókra, ahol délelőtt Gryllus Vilmos koncertje szórakoztatta az eső ellenére szép számban összegyűlt közönséget, a Szentháromság téren pedig lovas huszárok jártak körbe.

Pázmándy Csaba budapesti nyugdíjas az MTI-nek elmondta, hogy minden évben részt vesznek az ünnepi eseményeken. Az idén főként a huszárbemutató miatt mentek el az unokájával, aki nagyon szereti a lovakat – tette hozzá.

A Hadtörténeti Intézet és Múzeum előtt tüzérségi huszárok fogadták délelőtt a gyerekeket, a múzeum udvarán pedig kürtöskalácsot kínáltak.

Jakusch Gabriella osztályvezető felhívta a figyelmet arra, hogy az idei nemzeti ünnepre is főként családi rendezvényekkel készültek. “Kicsit változott a program az eső miatt, de mindent megpróbáltunk behozni a házba, így semmi nem fog elmaradni” – hangsúlyozta.

A programokról elmondta: a gyerekek fegyverbemutatón ismerkedhetnek meg a korabeli fegyverekkel, valamint a szablyavívás fortélyaival, de ólomkatonákkal egy korabeli csatát is eljátszhatnak, míg az egész napos kézműves foglalkozáson sok más mellett tarsolyt, tölténytáskát és pártát készíthetnek. Emellett huszár-, gyalogos és tüzérbemutató várja az érdeklődőket, a kisebbek pedig népi játszóházban vehetnek részt. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a múzeum kiállításai kedden ingyenes látogathatóak.

A Magyar Nemzeti Levéltárban rendezett programok iránt is nagy volt az érdeklődés. “A nyitás után nem sokkal már több mint százan léptek be a levéltár kapuján, főként gyermekes családok érkeztek” – hangsúlyozta Molnár Tímea kommunikációs referens. Hozzátette, hogy több ezer látogatóra számítanak a nap folyamán.

Mint mondta, kedden egy kalandos időutazáson bepillantást nyerhetnek az érdeklődők a huszártábor életébe. Az első állomáson úti levelet állítanak ki, az épület egy-egy emeletén felszerelést készíthetnek maguknak, de kézműves foglalkozásokon is részt vehetnek.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a nemzeti ünnepen nyílt meg a Nyomot hagytak című időszaki kiállítás is, amelyen nagy történelmi személyiségek aláírása, levelezése tekinthető meg, köztük Dobó Istváné, Mátyás királyé, Zrínyi Miklósé, Ady Endréé, de látható Mária Terézia pecsétnyomója is.

A Magyarság Háza is egész nap nyitva áll az érdeklődők előtt. Seres Zsuzsanna osztályvezető elmondta: az épület aulájában Izolda népi játékait idézik fel, az emeleten ügyességi próbák során kaphatnak huszároklevelet a gyerekek. Emellett fegyverzet- és huszárruha-bemutató, délután pedig táncház szórakoztatja közönséget. “A rossz idő ellenére 10 órától folyamatosan érkeznek a vendégek” – tette hozzá Seres Zsuzsanna.

 A Várkert Bazárban sokan tekintették meg a “Duna fővárosai. Bécs-Budapest” című fotókiállítást, amelyen délután Tamáska Máté kurátor vezeti körbe az érdeklődőket. Sok látogatója volt a délelőtt folyamán a Koszta József festő életművét bemutató tárlatnak is. A gyerekek sok más mellett a 19. század második felének mindennapjaival ismerkedhettek meg a múzeumpedagógiai foglalkozáson.

Fotó: szeretlekmagyarorszag.hu