Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

A brit énekesnő, aki virtuóz zongoratudásával már 14 éves kora óta kápráztatja el a világot március 25-én adja ki harmadik nagylemezét. A Beautiful Lies Birdy felnőtté válásának albuma, amelyben az elmúlt évek tapasztalatait és élményeit írja ki magából.

061.hu

Birdy első lemeze 2011-ben jelent meg, és kizárólag feldolgozásokat tartalmazott. A CD-n olyan modern klasszikusok keltek új életre, mint a Shelter, a Skinny Love és a District Sleeps Alone Tonight. Az ugyancsak ’Birdy’ névre hallgató album hamar nagy visszhangot kapott: világszerte több mint 1 millió példány fogyott belőle és 8 ország játszási listáit uralta. A szakma éljenezte a fiatal lány új látásmódját és hangzásvilágát, és kíváncsian várták, hogy mit tartogat az ifjú tehetség számukra.

A kérdésre az énekesnő 18 hónappal később megjelenő Fire Within című lemeze adott választ, amely második debütáló albumának is tekinthető, hiszen 11 saját szerzésű számból állt, amelyekben egy mindent elsöprő, jelentőségteljes, markáns énekhang dominál.

Birdy 2

„Erős elképzelésem volt az új albumom hangzásvilágával kapcsolatban” – mondta az énekesnő. „Korábban nem volt rá alkalmam, hogy kitapasztaljam, hogyan működik a lemezkészítés, hiszen a zene belőlem és egy zongorából állt. A stúdióban töltött hetek alatt új hangokkal és hanghatásokkal kísérletezhettem, fantasztikus volt! A végeredmény ráadásul egyáltalán nem állt messze az eredeti elképzeléstől – és ennek az elérése talán a lehető legnehezebb dolog egy művész számára, szóval tényleg nagyon örülök az eredménynek.”

A Fire Within megjelenését két és fél éves szünet követte, ami alatt az énekesnő olyan filmsikerekhez írt zenét, mint Az éhezők viadala, a Merida, a bátor, vagy éppen a Csillagainkban a hiba. Birdy még Magyarországra is ellátogatott, 2014-ben a VOLT Fesztiválon lépett fel, hatalmas sikerrel. A harmadik, ’Beautiful Lies’ címre hallgató lemez 2016 márciusában jelenik meg. „Erre az anyagra vagyok eddig a legbüszkébb, hiszen az írástól kezdve a felvételen át egészen a kreatív munkálatokig jelen voltam az alkotási folyamatnál.” – mesélte a brit lány. „A Beautiful Lies fő témája az, hogyan találjunk világosságot a sötétben, és hogyan kerüljünk felül az elveszettség érzésén.”

A különleges, egyedi hangzást az énekesnő profi társírók közreműködésével érte el. Segítségére volt Jim Abbiss, akinek többek között az Arctic Monkeys és Adele slágerei köszönhetőek, és Craig Silvey, aki az Arcade Fire és a Florence and the Machine dalaihoz járult hozzá.„Eleinte ódzkodtam a közös írástól, hiszen az, hogy beüljek egy szobába egy idegen emberrel és megosszam vele a gondolataimat és érzéseimet, elég életidegennek tűnt számomra. Azóta rájöttem, hogy a visszajelzésükből és ötleteikből rengeteg új ihletet meríthetek.”

 


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •