Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Március 14-én elkészülnek a Városliget Feszl-féle pavilonjai, amiket április elején adnak át a nagyközönségnek. Az Állatkerttel szemben található építményeket Feszl Frigyes tervei alapján készítették el. Helyreállítják a titokzatos kis szigetet is, ahogy a tó eredeti medrét is. Sághi Attilával, a  Városliget Zrt. műszaki igazgatójával beszélgettünk.

 PZL – 061.hu

Ránézésre nem tűnnek kimondottan historizálónak a Feszl-féle pavilonok. Olyanok, mintha nagyon is modernek lennének…
Nem történelmet akarunk hamisítani, nem azt a benyomást akarjuk kelteni, hogy ezek az építmények itt állnak 1862 óta. Azokat a különleges hangulatokat szeretnénk megidézni, amikor a legjobb volt itt élni. Az itt korábban álló pavilon mintájára, ezeket a pavilonokat Feszl Frigyes tervei alapján készítette egy XXI. századi tudással rendelkező építész csapat. A technológiára és részint az anyaghasználatra is érvényes ez, de ez nem azt jelenti, hogy ez egy polisztirol makett lenne, hiszen a matériát nem sajnáltuk belőlük, ahol öntöttvas oszlop állt ott most is öntött vas oszlopot terveztünk, de egy mai ember számára világos, hogy ez most készült, és nem a XIX. század második felében.

Sághi Attila bemutatja a terveket  (Fotó: Horváth Péter Gyula)

Miben áll Feszl Frigyes jelentősége?
Ő tervezte a kimondottan egyedi stílusú Pesti Vigadót, aminek rekonstrukcióját szintén én irányítottam. Az egyedi, keleti hatású vonalvezetése megnyilvánul ligeti a pavilonokban is. Szóval, a keleti és nyugati hatásokat egy különleges, csak itt érvényes stílussá gyúrta. A külföldi kollégák is elismerően bólintanak, és azt mondják, hogy egy nagyon delikát dolog volt, amit Feszl létrehozott.

Kép: Liget Budapest Projekt archivum

A pavilonok tetején található török félhold motívumok eredetileg nem rézből készültek? Mert most mintha alulemezből lenne…
Horgannyal készültek annak idején, és mi is azt használtuk, ami hamarosan szürkére oxidálódik majd.

Török félhold a pavilon tetején (Fotó: Horváth Péter Gyula)

Innen az keleti hatású Elefánt házra látni, szóval, úgy tűnik, hogy egy orientalista zónát hoztak létre?
Abban az időben egy egész szórakoztató negyed épült a „kelet varázsa” koncepcióra. A pavilonok ezt a kort idézik meg, és nagyon közel vannak ahhoz, ahogy álltak is eredetileg, de mivel teljes egészében elpusztultak, így az alapjait sem találtuk meg. Akkoriban néhány lépésnyire volt innen a Páva-sziget, amit ismét helyreállítunk, ahogy a tó eredeti medrét is, így aztán maga a sziget körbe csónakázható lesz. Ennek a tervei jövő tavaszra készülnek el. Még most is megtalálhatóak a földben az elemei azoknak a hidaknak, amelyek erre a kis szigetre vezettek.

Háttérben az egykori Páva-sziget (Kép: Budapesti Negyed)

Garten Studio a pályázatában egy modernebb paviloncsaládot javasolt. Végül mire jutottak?
A Széchényi fürdő, az állatkerti Elefánt ház és a Feszl-féle pavilonok háromszögében szeretnénk a historizáló hangulatot megőrizni, a turisták kimondottan szeretik ezt a világot. A park egészére vonatkoztatva már a park koncepciójába illő, nem tolakodó, funkcionális, inkább magát a parkot hangsúlyozó építmények lesznek a dominánsak.

Milyen funkciókat kapnak a pavilonok? 
A volt villamos végállomásnak (korábban lóvasút is járt erre) lesz egy „street food” egysége, hogy kiszolgálják azokat, akik nem szeretnének leülni, hanem inkább csak gyorsan ennének valamit. A legvédettebb zónában napernyővel kitelepülve egy minőségi cukrászda nyílik, az egyik pavilon vegyes profilt kap, a harmadikban pedig egy ajándéktárgy üzlet lesz.

Fotó: Horváth Péter Gyula

Mikorra tervezik a nyitást? Eredetileg novemberről volt szó.
Meg akartuk várni a kerttörténeti tudományos dokumentációt, bíztunk abban, hogy előkerül esetleg adat azzal kapcsolatban, hogy pontosan hol állt a régi építmény. Befolyásolta a határidőt az extrém hideg tél is, hiszen a szerkezetek már régen készen voltak, de a burkolással meg kellett várnunk a jó időt. A belsőépítészeti koncepcióval kapcsolatban pedig voltak viták, hogy mennyire kövesse a belső tér a historizáló külsőt. Végül a belső térbe a miliőbe illeszkedő, modern, nagyon színvonalas berendezések lesznek. Március 14-re kell teljesen elkészülniük az épületeknek, a nyitást április elejére tervezzük.

Vezető kép: Horváth Péter Gyula

 


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •