Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

5 nap, 55 program, 35 dedikálás, rengeteg szerző és új kötet, külföldi fellépők, családi programok, 1956, Nádas-évforduló, Margó-díj és könyvvásár: október 12-16. között lesz idén az őszi Margó a Kazinczy utcai Teslában. A rendezvény összes programja, a könyvvásárt is beleértve, ingyenes.

 061.hu

5 nap alatt 55 programmal, 35 dedikálással és rengeteg magyar és külföldi szerző új kötetével jelentkezik az októberi Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár, október 12-16. között. A kortárs irodalom legjavát bemutató Margó Fesztivált idén ősszel könyvvásárral kiegészülve, a CAFe Budapest keretében, új helyszínen, a Tesla Budapestben rendezik meg. A teljesen ingyenes rendezvényen új kötettel jelentkezik többek között Varró Dániel, Tolnai Ottó és Garaczi László, Nádas Péterrel pedig az Emlékiratok könyve megjelenésének 30. évfordulóját ünnepli az irodalmi fesztivál a nyitóprogramján. Esterházy Péterre több módon is emlékezik a Margó: csütörtök este Ruszthi Zsolt filmjében láthatjuk Berlinben felolvasni, a Római-parton sétálni vagy a nappalijában betegségéről nyilatkozni a nyáron elhunyt írót. Írótársak, művészbarátok, irodalmárok osztják meg emlékeiket, közös történeteiket „… a mindiget javítom örökkére” című filmben. A Tesla udvarán hangképes emléket is állítanak Esterházynak: vetített kép és hangzó környezet utal idézetekkel idézetekre, bevezetésre és javított kiadásra.

nadas_peter_c_valuska_gabor

’56-os programok az őszi Margón

A forradalom évfordulója kapcsán 1956-ra szintén emlékezik a Margó, például a Litera Szigorúan titkos című meghívásos pályázatára érkezett szövegekkel, többek között Bereményi Gézával, Kemény Istvánnal és Grecsó Krisztiánnal. A Litera.hu olyan művek alkotására írt ki pályázatot, amelyek 1956 ügynökeinek aktáiba kínálnak betekintést a szépirodalom eszközeivel. Szintén a pénteki nap egyik kiemelt programja lesz a Papp András és Térey János Kazamaták című drámájáról szóló beszélgetés. A Katona József Színházban több mint 10 éve bemutatott darabból az Anima Sound System zenei illusztrációja mellett Pelsőczy Réka és Vajdai Vilmos olvasnak fel részleteket, a két szerzővel pedig Gács Anna beszélget a kötet új kiadása apropóján. Az 1956. október 30-i Köztársaság téri lincselést bemutató Kazamaták Spiró György szerint az utolsó száz év egyik legjobb drámája.

Díjazott külföldi szerzők fellépése

Francia, olasz, lengyel, szlovén, román írók is bemutatkoznak az irodalmi fesztiválon, olyan műveket ismerhet meg így a magyar nagyközönség, amelyek hazájukban, illetve Európában már nagy sikert arattak. Dragomán György lesz a beszélgetőtársa a francia Jean Matternnek, akinek Szeptember című regénye 1972 szeptemberének tragikus müncheni olimpiai eseményeit egy hajdani tudósító szemszögéből mutatja be. Itt lesz a Margón Drago Jančar, a legismertebb szlovén író is. 2010-ben megjelent regénye, a Ma éjszaka láttam őt a II. világháború alatt nyomtalanul eltűnt és legyilkolt szép fiatalasszony sorsát öt elbeszélő szemszögéből mutatja be. A regény az év könyve lett Szlovéniában, majd  Franciaországban elnyerte a legjobb külföldi könyv díját.

A román sikerszerző, Radu Ţuculescu a Margón bemutatandó kötetében egy kalotaszegi magyar falu múltja, buja titkai és a kötődések keszekusza szálai elevenednek fel. Az Öregmama történetei szerzője jellegzetesen erdélyi író, regényeiben gyerekkorának vidéki és ifjúságának kolozsvári színtereit idézi fel. Milánóból érkezik a Margóra Alessando Mari, aki nagyívű regényt írt a test, az elme és egy nemzet fiatalságáról, Túlságosan is emberi remény címmel. Az 1840-es évek Olaszországában négy fiatal keresi a boldogabb jövőt. A 36 éves szerzőnek ez az első regénye, amellyel más fontos díjak mellett 2011-ben elnyerte a Viareggio Rèpaci-díjat.

Az őszi Margó pénteki napján lép fel Joanna Bator, generációjának egyik legizgalmasabb lengyel szerzője. A Szinte éjsötét című regényben egy varsói újságírónő visszatér szülővárosába, hogy tényfeltáró riportot készítsen a városban rejtélyes módon eltűnt gyerekekről: a mozaikokból a nő számára a bűnténysorozat mellett lassanként saját tragikus gyermekkorának képe is összeáll. A regényért Bator 2013-ban megkapta a lengyel irodalmi élet legrangosabb díját, a Nikét. Bár személyesen nem, de Spiró György bemutatása által megismerheti a közönség az egyik legjelentősebb kortárs orosz írót, Ljudmila Petrusevszkaját, aki műveiben egyedi stílusban ötvözi a különböző posztmodern irodalmi tendenciákat, az analizáló lélektani leírásokat, valamint a humort. 

rajatszas

Koncertek, beszélgetések nem csak a szépirodalom jegyében

Különleges beszélgetésnek ígérkezik a hálózatkutató professzor Barabási Albert-László és a fiatal orvosi jövőkutató, Meskó Bertalan beszélgetése: mindkét szerzőnek idén jelent meg új könyve. Barabási-Albert A hálózatok tudománya című (tan)könyve tíz referenciahálózaton keresztül mutatja be a hálózatok világát. A fiatalabb, de külföldön már szintén elismert Meskó Bertalan könyvében a gyógyítás és az egészségmegőrzés jövőbeli tendenciáit tárja elénk. Csütörtök este a Budapest Zeitgeist estjén Grecsó Krisztián, Hajdu Szabolcs és Palya Bea beszélgetnek, majd Barabás Lőrinc ad koncertet billentyűkön, trombitán és laptopon egyedül megszólaltatva dalait, miközben Simon Márton először olvas fel új verseiből. A vasárnapi díjátadó után pedig Rájátszás lesz, zenészek verselésével, költők zenélésével. Fellép Egyedi Péter, Grecsó Krisztián, Kemény István, Kollár-Klemencz László és Szűcs Krisztián.

Vezető kép: Margó feszt
Fotó: Valuska Gábor

 


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •