Versenyt hirdetett az amerikai Mars Társaság: a cél egy egymillió lakosú városállam megterveztetése a Mars bolygóra – adta hírül az IFLScience című tudományos ismeretterjesztő honlap.

MTI, 061.hu

Az első öt helyezett pénzdíjat kap. Elon Musk, a SpaceX amerikai űrhajógyártó és űrszállítási cég vezetője 2050-ig egymillió embert juttatna el a vörös bolygóra.  A Mars Társaság az első és ötödik helyek között végzőket 10 000-500 dollár (3 millió-154 000 forint) jutalomban részesíti.

A résztvevőknek olyan várost kell tervezniük, amely önellátó, helyben állítják elő az élelmet, a ruházatot, az energiát, a járműveket, a gépeket és a fogyasztói termékeket, és csak nagyon ritka esetben kapnak utánpótlást a Földről. A településnek emellett védelmet is kell nyújtania lakóinak. A nevezőket arra biztatják, hogy koncepciójukban robotokat, mesterséges intelligenciát, 3D nyomtatást és egyéb modern technológiákat is használjanak.

Tavaly a Mars Társaság már indított egy hasonló pályázatot, 2019-ben ezer fő számára kellett települést tervezni. Az akkori versenyt George és Alekszandros Lordosz nyerték – előbbi az MTI PhD-hallgatója, utóbbi pedig a Ciprusi Egyetem munkatársa.

Kép: Inverse