Ferenc pápa szerdán magánkihallgatáson fogadja Martin Scorsese amerikai rendezőt, aki a jezsuita misszionáriusok 17. századi japáni üldöztetéséről szóló új filmjének premier előtti vetítésére érkezett Rómába.

MTI

A Silence (Csend) című alkotásában Scorsese Endo Suszaku japán író Némaság című, 1966-ban megjelent történelmi regényét vitte filmvászonra. A regény két portugál jezsuita misszionárius (a filmben Andrew Garfield és Adam Driver alakítja őket) történetét meséli el, akik mentoruk, Ferreira atya (Liam Neeson) nyomain Japánba indulnak, ahol üldözik a keresztényeket. Az argentin származású jezsuita pápa nem vett részt a keddi vetítésen. A történet azonban mindenképpen felkelthette a figyelmét, mert kora fiatalságában misszionárius szeretett volna lenni Japánban. Fiatal korában azonban a fél tüdejét eltávolították, így megrendült egészsége miatt kénytelen volt erről a tervéről lemondani.

A pápa több hollywoodi csillaggal találkozott már, közöttük Angelina Jolie-val és Leonardo DiCaprióval. Martin Scorsese, aki New York Little Italy negyedében nőtt fel, 1988-ban forgatta Krisztus utolsó megkísértése című filmjét, amely világszerte kiváltotta keresztény csoportok haragját. A filmet vetítő párizsi moziban elkövetett gyújtogatás okozta tűzben tizennégyen megsebesültek. Új filmje, a Silence december 23-án kerül a mozikba az Egyesült Államokban.

A jezsuita rend kommunikációs igazgatója, Patrick Mulemi elmondta, hogy kedd délutánra hívták meg a Rómában élő 400 jezsuitát a film vetítésére, amelyen jelen volt a rendező is. A rendezvényen újságírók nem vehettek részt. Szerdán egy másik zártkörű bemutatót is tartanak a Vatikánban. A film stábjának egy New York-i jezsuita szolgált tanácsokkal a technikai kérdésekkel kapcsolatban. A csapat Rómába is ellátogatott, hogy tanulmányozza a jezsuita levéltárat – tette hozzá Patrick Mulemi. Az 1540-ben Loyola Ignác által alapított Jézus Társasága katolikus szerzetesrendnek napjainkban 16 740 tagja van (papok, laikus testvérek, szeminaristák és novíciusok).

Fotó: IGN Hungary